Kako do dobrog zdravlja

Danas je moderno živeti zdravo, zato je tema ovog članka – kako do dobrog zdravlja. Na prvi pogled, sve je krajnje jednostavno: hranite se zdravo, krećite se, izbegavajte stres, ne pušite, ne konzumirajte alkohol…
Nažalost, koncept zdravog života zahteva malo više truda i često zahteva velike izmene u svakodnevnom životu.
Najbolje je da krenete postepeno, korak po korak.

Za početak treba da znate glavne komponente zdravog načina života:

1) Lična higijena. Kupajte se svaki dan. Ruke perite sapunom i čistom vodom, bar 20 sekundi, a ako su nokti prljavi, upotrebite četkicu.
Perite zube tri, a zubni konac koristite jednom dnevno. Zamenite četkicu posle 3-4 meseca. Posetite stomatologa najmanje jednom u šest meseci. Kosu perite najmanje jednom u dva dana. Odevajte čistu odeću.

2) Uravnotežena ishrana. Osnovno pravilo zdrave ishrane je unošenje svih nutritivnih elemenata, ali bez preterivanja.
Uvrstite u jelovnik namirnice i životinjskog i biljnog porekla koje sadrži sve nutritivne komponente: proteine, masti, ugljene hidrate.
Ima namirnica koje je bolje svesti na najmanju meru ili eliminisati iz ishrane. Na primer, dimljeno meso jer sadrži nitrite koji imaju kancerogeni efekat.
Obroci treba da budu mali, 5-6 puta dnevno. Pijte dovoljno vode
Voda je jedan od najvažnijih faktora za održavanje optimalne kondicije.
Za izbacivanje štetnih materija iz organizma, preporučene količine su 6-8 čaša vode dnevno.

3) Osam sati sna. Punih osam sati mirnog sna nije čvrsto pravilo, ali je optimalno. Manje od šest, i više od osam sati se ne preporučuje.

4) Fizička aktivnost. Dovoljno je 15 minuta za gimnastiku svakog jutra. Dok ste na poslu izvedite ovu vežbu protiv stresa:

– sedite i ispravite leđa

– raširite ruke u stranu

– postepeno ih pomerajte na gore dok va, se dlanovi ne susretnu iznad glave

– spustite ih ispred grudi, pa ponovite.

– dišite duboko.

5) Odbacivanje loših navika. Pušenje, alkohol i droga skraćuje ljudski život. Posebno su opasni za buduće generacije jer izazivaju genetske mutacije.

6) Zdravi socijalni odnosi. Važno je da naučite da više slušate, a manje govorite. Razmislite o tome šta želite da kažete pre nego što izgovorite.
Uvek imajte na umu svi ljudi čine greške.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …