Kako popraviti ocene

Kako popraviti oceneBrojne ankete su pokazale da veliki broj srednjoškolaca kuburi sa ocenama. Zato ćemo vam u ovom tekstu dati savete kako popraviti ocene.
U današnje vreme sve je manje tinejdžera koji zaista vole ono gradivo koje se uči u srednjoj školi.
Ali, kao što se obično kaže u takvim situacijama: što se mora, nije i ne sme biti teško. Zato sledite savete u nastavku tekstu i pravac učionica na popravljanje ocena :)

Kako popraviti ocene?

1) Bolje sprečiti nego lečiti. Naravno, prvi savet koji ćemo vam dati je da ne dozvolite da dobijete loše ocene pa da ih posle morate popravljati i sedeti danima pred kraj polugodišta ili školske godine da to naučite što se propustili. Ipak, pošto smo i mi bili srednjoškolci znamo da to nije lako pretočiti u dela, jer kome je današnji nerekonstruisan plan nastave zanimljiv. Nikome :) Zato ako ste „kampanjci“ , potpuno vas razumemo, pa vam donosimo i savete kada dobijete loše ocene, kako i da ih popravite pre nego što bude kasno.

2) Napravite plan. Baš tako, morate naterati sebe da odvojite vreme da to naučite i popravite na prvom sledećem kontrolnom ili odgovaranju. Znači ako imate na primer 5 lekcija da naučite i procenite da vam za to treba 4 sata efektivnog učenja, onda ne čekajte poslednji dan da učite „od jutra do mraka“ već lagano počnite bar 3-4 dana pred to. Tako ćete imati vreme da to pređete i više puta i da vam se pročitane lekcije „slegnu“ u glavi.

3) Naterajte sebe. Kada ste utvrdili koliko će vam vremena biti potrebno da određeno gradivo naučite, sada vam predstoji onaj nateži deo, a to je da sebe naterate da to sednete i naučite. Morate biti otvoreni prema sebi. Znamo da se to vama ne uči i da je to dosadno i nezanimljivo, ali ipak morate to odraditi pre ili kasnije. Zato se organizujte, umesto što ćete 4 sata biti za računarom, smanjite svakog dana po pola sata ili sat i to vreme iskoristite da naučite jednu-dve lekcije. Rezultati će biti vidljivi već na sledećem kontrolnom :)

4) Utvrdite gradivo i preslišajte se. Kada jednom pročitate neku lekciju, nađite vreme i dan pred neko bitno odgovaranje ili kontrolni utvrdite to što se prethodnih dana učili. Preslišajte se u sebi.

5) Verujte u sebe i samo hrabro u školi. Bitno je da odete na kontrolni ili odgovaranje maximalno opušteni i sa bar malom dozom samopouzdanja. Morate verovati u svoje znanje i da vi to možete popraviti. Ako ste odvojili dovoljno vremena i lepo naučili sve što se od vas tražilo, budite bez brige.

6) Popravka ocene. Kada popravite sve ocene problemi su rešeni zar ne? :) U suštini da, samo bih vam želeli dati savet da učite na tim prethodnim greškama i da sledeći put, ma koliko gradivo bilo nezanimljivo, učite na vreme i ne dozvolite da prvo dobijete loše ocene pa da ih onda popravljate.

Napomena:

• Ako vam fali koncentracije i ne znate kako da vreme koje provedete za knjigom efikasno iskoristite pročitajte naše savete: Kako brzo naučiti

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.