Kako napisati pripremu za čas

Kako napisati pripremu za časPisanje pripreme je nešto što vam treba pomoći da bi bolje realizovali čas. Ukoliko želite da vam ona bude korisna i dobra smernica trebate planirati realne i izvodljive situacije. Upotrebite onaj materijal koji vam je dostupan i imajte na umu uslove škole u kojoj radite.
Pre nego što pristupite pripremanju časa trebate poznavati sledeće:

1) Nastavni plan i program za razred kojem predajete

2) Očekivani ishod časa – ono što želite da postignete na času, znanja koja želite da na kraju časa učenici usvoje

3) Nastavnu jedinicu – temu dana

4) Grupu učenika kojoj predajete – koji je uzrast učenika, kojem razredu pripadaju, kolika je to grupa đaka, kakva je saradnja sa njima, da li je to grupa učenika u kojoj ima više ili manje odličnih učenika

5) Udžbenik na osnovu kojeg se realizuje nastava

6) Vremensku dinamiku časa

Nakon što sve navedeno pomalo istražite pristupite pisanju pripreme. Imajući na umu ciljeve časa isplanirajte pripremu prvo u kraćim tezama koje treba da obuhvataju uvod, glavni deo i završni deo časa. Ovo možete uraditi uz pomoć udžbenika koji obrađuje temu koja je predviđena da se obradi na tom času. Takođe, potrebno je odrediti samo okvirno vreme realizovanja zadanih teza.

Uvodni deo časa treba da bude što interesantniji. Neka kraća aktivnost koja će zainteresovati učenike da bi pristupili času sa što više moguće pažnje. Međutim, ovo treba da bude u vezi cilja časa koji teba da istaknete đacima. Ukoliko je to starija grupa đaka uvodni deo može biti kraći pregled svega onoga što ćete raditi na času. Ako je u pitanju mlađa grupa onda početak možete da odredite sa par zagonetki, rebusa, a moguće je izvesti i kraći igrokaz sa rekvizitima koji će uvesti učenike u zadanu temu.

Glavni deo ozbiljnije i konretno pristupa zadanoj temi. Aktivnosti rasporedite po koracima po kojima ćete približiti i objasniti učenicima lekciju. Možete postavljati pitanja, zadatke, vježbe, ilustracije, diskusije na zadanu temu. Direktno navesti učenike kako da nauče zadanu lekciju, tražiti od njih da prepoznaju nešto sa čim su se već prethodno upoznati da bi povezali nastavne sadržaje. Sve ovo učenici trebaju da rešavati uz vašu pomoć.

Završni deo je većinom pregled, zaključivanje onoga što se naučilo na času i zadavanje domaćih zadataka, kratka provera znanja ili upućivanje u sledeći čas. Uglavnom povezivanje svega naučenog na času u jednu kompletnu celinu.
Napišite ukratko konkretne ciljeve i očekivane ishode, oblik časa, nastavni materijal, literaturu i metode kojima ćete sve to ostvariti. Na kraju pripreme ostavite prostor gde ćete ispisati svoje komentare o uspešnosti časa. Svaki put učite na svojim uspesima ili greškama. Trudite se da vam priprema bude korisna a ne puko piskaranje na papiru. Odradite čas prema planu ali uvek imajte na umu da se nećete uvek moći držati plana u potpunosti.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Svaka čast na tekstu!
    Ja bih samo da dodam da mi je žao što većina nastavnika i profesora pisanje pripreme za čas shvata kao obavezu i ispunjavanje forme, a ne kao način da zaista što bolje organizuju svoje časove..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *