Kako biti dobar nastavnik

Kako biti dobar nastavnikAko ste se odlučili za nastavnički poziv i pitate se kako biti dobar nastavnik, ili o tome samo razmišljate treba da znate da je to veoma odgovorno zanimanje. Pred vama su mladi umovi koje treba oblikovati i usmeriti na pravi put. Zbog toga biti dobar nastavnik nije samo profesionalna težnja ka usavršavanju nego i lična, moralna obaveza koju sa sobom taj poziv nosi. Ukoliko želite da postanete dobar nastavnik ovo su neke od smernica kojih bi se trebali pridržavati:

1) Pripreme. Pripremajte se za časove temeljno i u pripremanju budite kreativni. Neka pripreme ne budu samo papirološka, formalna obaveza nego nek stvarno služe svrsi. Zamislite čas koji treba da održite i koncipirajte njegov tok od početka do kraja. Razmislite o gradivu i sadržaju koje treba da prenesete na učenike i postavite minimum i maksimum koji časom treba da postignete. Kada razmišljate o koncepciji časa uvek sebe postavite u ulogu učenika i zamislite da li bi taj čas bio vama interesantan. Ukoliko čas nije interesantan vama, kolika je verovatnoća da će biti zanimljiv učenicima?

2) Komunikacija. Bitan segment nastavnog rada i procesa jeste komunikacija sa kolegama i učenicima. Na komunikaciji uvek treba da radimo. Razvijanje dobre komunikacije treba da bude jedan od najvažnijih ciljeva koje sebi treba da postavimo. Dobrom komunikacijom možemo da prevaziđemo eventualne konfliktne situacije među kolegama i učenicima. Trudimo se da u svim situacijama težimo tzv win – win sistemu rešavanja problema. Time obe strane dobijaju ono što žele i niko neće biti oštećen.

3) Autoritet. Bez pravog autoriteta nema ni pravog časa. Mnogi nastavnici greše i autoritet uspostavljaju jedino lošim ocenama i prenaglašenom strogoćom. Takvo uspostavljen autoritet je na staklenim nogama i svakog časa možemo očekivati pobunu među učenicima. Pobuna može da bude na nivou jednog učenika ili na nivou čitavog odjeljenja koje postane flegmatično, tj nezainteresovano za rad. Autoritet nema veze sa uspostavljanjem vojničke discipline, lošim ocenama nego se on gradi postepeno. Morate da steknete poverenje i da vas učenici, kao i kolege, počnu smatrati za stručnjaka u svojoj oblasti koji uvek nađe rešenje za eventualne probleme. Sa učenicima nemojte graditi drugarski odnos, zadržite profesionalni odnos nastavnik – učenik, ali nemojte ni zanemariti i potceniti učenika. Ako tu uspete da nađete balans na pravom ste putu da izgradite dobar autoritet i steknete, govoreći slengom učenika, rejting dobrog profe.

Ovo su samo neke od osnovnih smernica koje bi trebali slediti u težnji da postanemo dobri nastavnici. Ako razmislimo o tekstu koji smo upravo pročitali lako možemo zaključiti da biti dobar nastavnik nije lako i da je jedino pravo rešenje u neprestanom usavršavnju kako profesionalnom, stručnom, tako i u usavršavanju sopstvene ličnosti.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

3 komentari

  1. Po meni je dobar nastavnik onaj koji realno ocenjuje.

  2. Avatar photo

    Odličan tekst! Ja sam trenutno pripravnik u osnovnoj školi, inače sam profesor fizičke kulture, pa se nadam da će mi ovaj tekst dosta pomoći i pravilno me usmeriti u daljem radu.

  3. Avatar photo

    Još jedan odličan tekst :)

    Ja bih da dodam da je dobar nastavnik onaj koji se prema đacima odnosi sa uvažavanjem i poštovanjem. Đaci jako dobro znaju da prepoznaju iskrenost i fer ophođenje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *