Kako popraviti izgreban CD

U ovo vreme, dok većina nas prebacuje svu svoju muzičku kolekciju sa CD-a na MP3 plejere, shvatamo da kako godine prolaze, naši stari kompakt diskovi i nisu u tako dobrom stanju. Mrlje, ogrebotine i tačkice mogu da pretvore CD u beskorisnu okruglu stvarčicu, poprilično kao perfektno očuvani CD Majkla Boltona.

Iako izgleda da je površina CD-a dosta oštećena, moguće je da postoji jednostavan način za popravku koji će vas vratiti neprekidnom slušanju za tren oka. Hajde da istražimo ove savete za popravku CD-a. Evo kako popraviti izgreban CD:

kako popraviti izgreban CD

Pogledajte savete kako očistiti CD

  1. Naučite kako CD funkcioniše. Compact Disc je kao gramofonska ploča, isto se pušta spiralno, ali se čita od centra ka spoljnjoj ivici. Kao što gramofon koristi gramofonsku iglu, CD plejer koristi laser koji se reflektuje o glatku površinu da bi čitao disk. Ako nešto preusmeri zrak lasera, CD preskoči. Ogrebotina koja se proteže od centra ka ivici, nije toliko loša kao ona koja se proteže paralelno sa ispisanim trakama CD-a. Međutim, najgore su ogrebotine koje su sa spoljne strane CD-a, sa one strane gde je nalepnica. Donja strana nalepnice je kao ogledalo o koje se laser odbija. Ako je ovo oštećeno na bilo koj način, verovatno ste bez sreće.
  2. Očistite vaš CD. Neke od vaših ogrebotina su verovatno mrlje ili neka druga vrsta tačkica. Morate da znate kako da očistite CD pre nego što nastavite dalje. Uzmite vlažnu glatku tkaninu (na primer one male tkanine koje koristite kada čistite vaše naočare ili fotografske-video objektive) i počevši od centra CD-a, brišite prvolinijski ka spoljnim ivicama. Ovo će očistiti bilo šta što je možda uprljalo CD i verovtno otkloniti ogrebotine – ili ono što ste mislili da su ogrebotine. Sada možete da se fokusirate na ogrebotine.
  3. Popravite ogrebotine. Držite vaš CD uperen ka svetlu, i pogledajte ga iz različitih uglova. Na ovaj način zaista možete da vidite ogrebotine na površini. Ako imate samo jednu ili ako su više njih (ogrebotina) na jednom istom mestu, pokušajte da se fokusirate na ta mesta kada čistite. Na ovaj način nećete rizikovati da izgrebete neoštećenu površinu. Možete popraviti izgrebani CD kod kuće, tako da hajde da počnemo. Ok, sada nabavite blago sredstvo za poliranje kao pastu za zube, za poliranje ili čišćenje plastike. Neka sredstva za čišćenje domaćinstva mogu da naprave više štete nego koristi. Činjenica je da sva gore navedena sredstva mogu biti pogubna po CD ako se ne koriste blago i u brisanju i u nanošenju.

Dobra je stvar naći opremu za čišćenje CD-a od ogrebotina, koja sadrži tečnost za otklanjanje istih. U svakom slučaju koristite isti metod brisanja od centra diska ka spoljnoj ivici, pravolinijski. Nežno utrljajte na samu ogrebotinu. Takođe možete da nabavite uređaj za popravljanje CD-a (disc repair system) koji polira ceo disk. To su CD Clinic ili Skip Doctor. U ovom procesu većina ogrebotina će biti popravljena. Stavite disk u uređaj i poprskajte ga sa tečnošću iz paketa, pa ili uključite uređaj, ili koristite ručicu za okretanje diska (u zavisnosti koji ste uređaj kupili).

Sada znate kako da otklonite ogrebotine sa CD-a. Koji god način izaberete, samo budite pažljivi kada rukujete i skladištitie svoje CD-ove. Bili biste iznenađeni šta malo prašine može da uradi površini vašeg diska. Zato, držite ih u njihovim kutijicama ili u držačima koji koriste mekan materijal kao površinu na koju CD naleže.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

PDF

Kako kompresovati PDF fajl

Portabl dokument format (PDF) fajlovi predstavljaju odličan način za isporuku informacija zato što nije bitno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *