Kako kompresovati PDF fajl

Portabl dokument format (PDF) fajlovi predstavljaju odličan način za isporuku informacija zato što nije bitno da li korisnik koji prima fajl ima isti računarski program kojim je fajl kreiran. Sve dok ta osoba ima instaliran Adobe PDF Reader, koji je inače besplatan program koji možete skinuti sa oficijelnog Adobe sajta, ona može pristupiti sadržaju fajla. U zavisnosti od sadržaja fajla varira i njegova veličina. To znači da preuzimanje velikih fajlova sa Interneta može dosta dugo potrajati. U cilju smanjivanja vremena koje je potrebno za preuzimanje, fajl je potrebno kompresovati. Kompresovanje PDF fajla će smanjiti njegovu veličinu bez ikakvog gubitka informacija. U sledećem članku ćete pronaći instrukcije koje će vas voditi kroz proces kompresovanja PDF fajlova.
PDF

Kako kompresovati PDF fajl

  1. Otvorite program pomoću koga ste kreirali PDF dokument. Počevši od Microsoft Office 2007, sve verzije ovog softverskog paketa imaju opciju “Save as PDF”. Kreiranje PDF dokumenta možete obaviti i pomoću Adobe Acrobat Pro programa. Otvorite fajl koji želite da kompresujete. Izaberite stavku “Save As“ i zatim izaberite PDF format. Potražite stavku sa nazivom “Compress” ili “Compress file size”. Ovo će obezbediti mogućnost odabira opcija kao što je smanjivanje kvaliteta slika u dokumentu i slično.
  2. Posetite createpdf.abobe.com sajt ako niste uspeli da redukujete veličinu fajla nekom od pomenutih metoda. Kreirajte besplatan trial nalog. Ovo će vam omogućiti da kreirate 5 besplatnih PDF fajlova. Kada kreirate fajlove na ovaj način oni su automatski kompresovani. Ako želite mogućnost da kreirate više od 5 fajlova možete platiti mesečnu pretplatu koja će vam obezbediti neograničen pristup.
  3. Još jednu alternativu predstavlja program Free PDF Compressor koji možete preuzeti sa sajta CNET.com. Preuzmite program, instalirajte ga na vaš računar i zatim ga pokrenite. Ovaj program nudi različite načine kompresovanja. Možete birati između 2 osnovne metode i četiri nivoa kompresovanja.
  4. Koristite onlajn alate za kompresovanje. Ovakvi alati su dostupni na mnogo sajtova, i svaki od njih može smanjiti veličinu vašeg PDF fajla. Mnogi od ovih alata su besplatni, dok ima i onih čije se usluge naplaćuju. Ako se usluge naplaćuju, potrebno je da platite traženi iznos pre nego što dobijete dozvolu za kompresovanje. Izaberite fajl koji želite da kompresujete sa vašeg računara i dozvolite da se upload-uje. Kada je fajl upload-ovan i kompresovan dobićete mogućnost da preuzmete novu, kompresovanu verziju na vaš računar. Umesto ove metode, neki od onlajn alata za kompresovanje će vam dostaviti smanjen fajl na e-mail adresu nakon završetka procesa kompresije.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

zaboravljena sifra

Kako otključati računar ako ste zaboravili login lozinku

Većinu lozinki možete relativno lako resetovati, posebno onlajn lozinke. Ali ako ste zaboravili Windows login …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *