Kako napraviti mrežni kabl

Koraci ispod predstavljaju smernice za konstruisanje Ethernet Category 5 kabla (uobičajeno poznat kao Cat 5). U našem primeru, pravićemo Category 5e povezujući kabl, ali isti uopšteni metod će poslužiti za izradu bilo koje kategorije mrežnog kabla.

mrezni kabl kako napraviti

Kako napraviti mrežni kabl

  1. Odmotajte potrebnu dužinu mrežnog kabla i dodajte na to još nešto žice, za svaki slučaj. Ako treba da se nakači priključna kapica, uradite to pre svlačenja navlake žica i uverite se da je priključna kapica okrenuta u pravom smeru.
  2. Pažljivo skinite spoljašnje navlake kabla. Budite pažljivi kada skidate navlake kako ne biste zarezali ili presekli unutrašnje žice. Dobar način da ovo odradite jeste da sečete kabl uzdužno i uz ivicu, sa kablovskim makazama ili nožem u pravcu od sebe, oko 2 cm prema otvorenom kraju. Ovo smanjuje rizik od zasecanja izolacije žica. Locirajte žicu unutar kabla, a ako ne možete, upotrebite same kablove za „otkopčavanje“ omotača istih, držeći svežanj u jednoj šaci i povlačeći sa strane zajedno sa žicom ili kablom. Odsecite „otkopčani“ omotač i isecite uvrnute parove za oko 30 mm. Primetićete 8 žica (kablića) koji su uvrnuti u 4  para. Svaki par će imati po jednu žicu određene boje i drugu žicu koja je bela sa obojenom crtom u boji svog partnera (ova žica je poznata kao pratilac).
  3. Pregledajte da novootvorene žice nisu oštećene. Ukoliko ste probili zaštitni omotač bilo koje žice, moraćete da odsečete ceo deo žice i da počnete ponovo od prvog koraka. Izložena bakarna žica dovešće do ometanja konekcije, loših performansi ili nemogućnosti konekcije uopšte. Važno je da omotači svih mrežnih kablova ostanu netaknuti.
  4. Odvrnite parove kako bi stajali ispravljeni među vašim prstima. Bela navojnica može biti odsečena čak i sa omotačem i odložena na taj način (vidite Upozorenja). Da biste lakše rukovali žicama, isecite ih tako da budu 19 mm dugačke od osnove omotača, kao i jednake dužine među sobom.
  5. Rasporedite žice po uputstvu za povezivanje koje pratite. Postoje dve metode koje je postavila TIA, 568A i 568B. Primenjivanje neke od ove dve metode zavisiće od toga šta povezujete. Pravi kabl se koristi kod povezivanja dva uređaja različitih nivoa (npr. hub uređaj i PC). Dva slična uređaja obično zahtevaju uvijen kabl. Razlika između ova dva je da pravi kabl ima oba kraja umrežena po 568B, dok uvijeni kabl ima jedan deo umrežen po 568A, a drugi po 568B metodi. U našoj demonstraciji u sledećim koracima, koristićemo 568B, ali instrukcije se mogu lako adaptirati i na 568A.
    • 568B – Stavite žice u sledeći raspored, sleva nadesno: belo-narandžasta, narandžasta, belo-zelena, plava, belo-plava, zelena, belo-braon, braon
    • 568A – sleva nadesno: belo-zelena, zelena, belo-narandžasta, plava, belo-plava, narandžasta, belo-braon, braon. Možete iskoristiti skraćenice 1-2-3-6/3-6-1-2, radi lakšeg pamćenja rasporeda žica.
      mrezni kabl uvezivanje parica
  6. Pritisnite sve žice da stoje ravno i paralelno između vašeg palca i kažiprsta. Pregledajte da li su boje ostale u tačnom rasporedu. Odsecite vrh žica tako da budu 12,5 mm dužine od osnove omotača, jer omotač mora da ide u u 8P8C konektor za oko 3 mm, što znači da vam ostaje samo 12,5 mm prostora za individualne kablove. Ostavljanjem više od 12,5 mm odvrnutog kabla, može da se ugrozi konekcija i kvalitet iste. Uverite se da posle presecanja, žice ostaju jednake i uredne; u slučaju da ne uradite tako, postoji mogućnost da žica ne ostvari kontakt unutar džeka (priključka) što može dovesti do pogrešno usmerenih jezgara u priključku.
  7. Držite žice ravno položene, kako biste ih ugurali u RJ-45 priključak sa ravnom površinom na vrhu. Belo-narandžasta žica bi trebalo da bude na levoj strani, ako posmatrate džek odozgo. Gledajući pravo u priključak, videćete da li su sve žice uspele da uđu u džek i da li su ostale na svojim mestima. Trebalo bi da vidite žice postavljene u svaku rupu. Možda ćete morati da uložite malo truda kako biste žice čvrsto ugurali u priključak. Omotač kabla bi takođe trebalo da uđe u prednji deo džeka za oko 6 mm, kako bi osigurao kabl onda kada je priklučak pričvršćen. Možda ćete morate da rastegnete omotač do određene dužine pre pričvršćivanja.
  8. Postavite povezani priključak u krimper (spravu za presovanje/pravljenje kabla). Snažno stisnite dršku. Kako budete nastavljali, zvuk će se pojačavati. Onda kada budete završili sa presovanjem, drška će se vratiti u otvoreni položaj. Da bi se osigurali da su sve igle na mestu, neki preferiraju dupli stisak, koji možete primeniti ponavljanjem ovog koraka.
  9. Ponavljajte sve gore navedene korake sa drugim krajem kabla. Način na koji povezujete drugi kraj (568A ili 568B) zavisiće od toga da li pravite pravi, prevrnuti ili uvijeni kabl (vidite Savete).
  10. Testirajte kabl kako biste se uverili da će funkcionisati u praksi. Pogrešno ili nekompletno povezani kablovi, dovešće do nepotrebnih glavobolja. Da dodamo, sa dolaskom power-over-Ethernet-a (PoE) na tržište, uvijeni parovi žica mogu dovesti do fizičke štete kompjutera ili telefonske opreme, čineći još važnijim pravilan raspored žica. Jednostavan tester kablova može to proveriti za vas. U slučaju da nemate tester kablove, jednostavno testirajte povezivanje iglu po iglu.

Stvari koje će vam biti potrebne:

  • Klešta za krimpovanje – Ovo je najbitnija alatka i ključna je u procesu izrade kabla. Ako nemate kvalitetna klešta, onda će vaše kablovske konekcije biti loše. Slabija klešta će uzrokovati da teško ili skoro nemoguće ostvarite čvrstu konekciju između žica. Mnogo bolja i kvalitetnija klešta za krimpovanje takođe imaju i podesivo-kontrolisanu jačinu zatvaranja radi preciznijeg krimpovanja. Klešta sa plastičnim telom će verovatno napraviti aljkav spoj i konstantno će praviti slabe pritiske; metalni krimper je preporučljiviji i često se koristi.
  • Tester (Opciono) – Iako nije neophodan za pravljenje kablova, dobar kabl tester može da spreči i reši probleme pri umreživanju kablova kao i pri instaliranju istih. Većina testera se sastoji iz dve kutije (transmitera i risivera) u koji se uključuje kabl za povezivanje. Kutija transmitera testira kabl šaljući test pulseve kroz svaku žicu ponaosob, paleći LED svetla na kutiji risivera. Većina testera će vam pokazati rezultate prolaza. Zašto biste želeli da testirate kablove? Čak i ako su minimalno oštećeni, mrežni kablovi će raditi, ali će vašem hardveru uzrokovati pad transfera i iskvarene podatke.
  • RJ45 Konektori – Uverite se da su vaši RJ45 konektori pravljeni za tip kabla koji koristite (čvrsti/savitljivi), zbog različitih tipova zubaca koji ulaze među višestruke zavijutke ili idu samo oko jednog. Napomena: ako tražite u prodavnici električne opreme za RJ45 konektore, mogu vas pitati da li želite „čvrste“, „uvijene“ ili „pljosnate“. Izbor „pljosnatog“ odnosi se na stare pljosnate „srebrno satenske“ kablove, korišćene u 10Base-T, i koji ne bi trebalo da se koriste u novim Ethernet razvijanjima.
  • Bulk kabl – Bulk kabl (velikog kapaciteta) može se naći u prodavnicama elektronske i kompjuterske opreme, kao i u home centrima. Možete tražiti 5, 5e i 6 kategoriju kablova, u zavisnosti od vaših potreba. Za dužine manje od 125 cm, koristite savitljivi/upleteni kabl. Za dužine veće od 125 cm koristite čvrste kablove.
  • Postoje 2 tipa žice (čvrsta ili uvijena), i ona koju izaberete treba da bude u skladu sa tim gde i kako želite da koristite kablove. Vidite upozorenja iznad u vezi PLENUM kabla. Uvijena žica je najbolja za povezivanje radne stanice, jer toleriše savijanje žica bez pucanja konduktora. Čvrsta žica je najbolja za korišćenje u razvodnom ormaru za povezivanje koje će se retko pomerati, zato što konduktori imaju tendenciju da pucaju ako su savijeni ili pritisnuti. Napukli konduktor vodi do „refleksije“ koja pravi pucketanje na LAN konekciji, smanjuje brzinu, kao i pouzdanost.
  • Omotač kabla (opcioni ali preporučljivi). On čuva kabl i poboljšava mu sam izgled. Omotač je liveno parče plastike koje štiti konektor od nabiranja u slučaju da je provučen kroz zid ili cevovod. Takođe pruža rastegljivost kablu, čineći čupanje konektora težim.
  • Sekač sa pravim uglom za žice. Primetićete da reckaste kablovske makaze sasvim dobro obavljaju posao. Koristite nešto što vam omogućava da lako napravite preseke pod pravim uglom; izbegavajte kosa (dijagonalna) klešta upravo iz tog razloga. Videćete da mnogo kvalitetnih krimperica ima ugrađen sekač sa pravim uglom.
  • Ribarska traka – Ribarska traka je metalni ili plastični točak za namotavanje žice ili kabla. Dovoljno čvrst da se ne ošteti ili savije dok se gura unaokolo, ali i dovoljno fleksibilan za guranje mimo ćoškova i krivina, ribarska traka je ključna alatka za postavljanje kablova. Treba je koristiti za: cevovode, unutar zidova, uz strukturne zidove i mreže, valovode, plenume i spuštene plafone, ili u bilo kojoj situaciji gde fizički nije moguće vući kablove sa sobom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

PDF

Kako kompresovati PDF fajl

Portabl dokument format (PDF) fajlovi predstavljaju odličan način za isporuku informacija zato što nije bitno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *