Kako trenirati planinarenje

Planinarenje je jedan od najizazovnijih sportova koje možete da isprobate. Mnogi posmatraju planinarenje kao veoma ekstreman sport, zato što ne testira samo snagu, već i izdržljivost.

Sa jedne strane, ovaj sport se smatra veoma opasnim. Zbog toga, planinar mora prvo da trenira pre nego što krene u opasne avanture, kako bi izbegao povrede ili čak smrt. U nastavku ćemo navesti nekoliko stvari koje morate znati pre nego što krenete u planinrenje.

planinarenje

Kako trenirati planinarenje

  1. Istražujte. Pročitajte materijal koji sadrži korisne informacije koje će vam biti potrebne za penjanje. Možete da pročitate članke koji uključuju različita iskustva planinara. Iz ovoga možete makar da ocenite da li ste u stanju da izdržite ovu zamornu ali i nadahnjujuću aktivnost. Možete pronaći dosta knjiga na ovu temu, tako da ovaj deo procesa neće biti naporan.
  2. Procenite snagu vašeg uma. U planinarenju je imperativ u tome da pravite brze i jasne odluke i procene, koje se tiču vaše bezbednosti, vašeg sledećeg koraka i sličnog.
  3. Budite u dobroj fizičkoj formi. U ovom sportu će biti testirani vaša izdržljivost i snaga, zato ćete morati da se uverite da vaše telo može podneti ovu fizički vrlo zahtevnu aktivnost.
  4. Nabavite odgovarajuću opremu. Ovaj deo je veoma važan zato što su odeća i obuća izuzetno specifični za ovakve aktivnosti. Možete iznajmiti opremu koju ćete koristiti, ako vam je prvi put. Ali, ukoliko možete sebi da je priuštite, kupite opremu koja će vam potpuno odgovarati. To će biti dobra investicija, pogotovo ako planirate da često planinarite.
  5. Upoznajte se sa etikom planinarenja. Planinarenje, kao aktivnost, može imati efekta i uticaja na prirodno okruženje. Ako želite da se i dalje bavite ovim sportom, naučite kako da očuvate uslove na planini. Budite svesni kulture mesta na kojem je locirana planina.
  6. Učlanite se u klub. Ako znate za klub ili orgnizaciju koja za ovu aktivnost, preporučljivo je da se učlanite. Od ovakvih klubova ćete moći da dobijete informacije i uputstva koja su pouzdana. Druga prednost učlanjivanja u klub je da postoje mogućnosti da sastavite grupu penjača gde možete učiti od eksperata.
  7. Penjanje. Pre penjanja morate da prekontrolišete stvari koje nosite da biste bili sigurni da je to sve što će vam biti potrebno. Zapamtite svaku veštinu koju ste stekli i primenite je. Vaše prvo penjanje mora da bude prilagođeno nivou početnika. Preporučljivo je da angažujete vodiča koji je iskusan i koji se već peo na planinu na koju planirate da se popnete. Probajte planinarenje najpre na planinama koje su ocenjene kao lako savladive. Čak i ako je planina označena kao lako savladiva za penjanje, još uvek morate da budete veoma oprezni i pažljivi dok se penjete. Preporučljivo je da krenete rano, da biste uspeli da se vratite pre mraka.

Uvek izdvojite vreme da usavršite vaše veštine penjući se na planine koje se smatraju težim za savladavanje. Planinarenje je vrlo nadahnjujuće iskustvo sve dok se pridržavate naučenog.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

Vezbanje bez tegova

Kako vežbati bez tegova

Hoćete da budete u formi a nećete da plaćate članstvo u teretani? Postoji mnogo načina …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *