Kako naučiti dete da vozi bicikl

Da li ste znali da je preteča bicikla na dva točka nastala još 1818. godine? Značajan napredak bicikl je doživeo kasnije kada je dobio pedale i guvernalu, kada mu je težina smanjena i konačno kada je dobio gume na naduvavanje. Od tada pa do danas ljudi sa zadovoljstvom koriste ovu spravu kao prevozno sredstvo, u svrhu rekreacije, a ponekad samo radi zabave.

Deca bi trebalo što ranije da nauče da voze bicikl na dva točka. Biće im potrebna vaša pomoć zato što se ta veština malo teže uči. Zanimljivo je da, jednom kada neko nauči da vozi bicikl, iako to dugo ne koristi, nikad ne zaboravlja!
voznja bicikla

Kako naučiti dete da vozi bicikl

 1. Da bi se dete zainteresovalo za bicikl uopšteno, da bi spoznalo draži vožnje, dobro je u ranom detinjstvu privići ga prvo na neki dečiji stabilan bicikl sa 3 ili 4 točka. Pored toga možete ugraditi korpu na svom biciklu i na njemu voziti dete dok je malo.
 2. Mislite da je došlo vreme za 2 točka? Dete će se najlakše prilagoditi ako je moguće samo skinuti pomoćne točkiće sa bicikla koji već vozi.
 3. Obratite pažnju da li postoji strah od pada, od veličine bicikla ili brzine u toku vožnje. Ubedite dete da može na vas da se osloni i da je bezbedno dok sluša vaše instrukcije. Objasnite mu da je potrebno više dana vežbanja, tako da se ne obeshrabri na samom početku. Ispričajte mu anegdotu iz svog detinjstva vezanu za bicikl.
 4. Proverite da li je bicikl na kome ćete obučavati dete ispravan.
 5. Pronadjite pogodno mesto za manevre. To može biti veliko dvorište, slepa, provereno neprometna ulica ili livada. Uklonite sve objekte u blizini i najbolje je ako je teren ravan.
 6. Moguće je da postoje 2-3 tehnike učenja. Ovde će biti opisana jedna.
 7. Najpre, kako se popeti na bicikl… Dete stane pored, obema rukama uhvati guvernalu. Pedala koja mu je bliža treba da bude nameštena visoko. Dete spoljnom nogom treba da stane na tu pedalu i u istom mahu prebaci drugu nogu preko bicikla na drugu pedalu. Neka okreće pedale bez prekida, mada ne mora brzo.
 8. Dete nema ravnotežu! Morate držati bicikl sa malim vozačem prvo za guvernalu i sedlo, a onda pređite pozadi i samo jednom rukom lagano pridržavajte sedlo.
 9. Sasvim je normalna stvar da je ravnoteža nestabilna i da bicikl šeta levo desno dok se ne uhvati pravac i ritam okretanja pedala, recimo prvih 5-6 obrtaja.
 10. Pogled pravo ispred sebe, ruke sasvim ispružene, kičmeni stub pravo za vreme vožnje! Ovo ponovite detetu hiljadu puta ako treba.
 11. Idete za njim blago ga pridržavajući i isprobajte skretanje.
 12. Kako da siđe? Prvo treba da uspori, zatim da ukoči ručnom kočnicom ili na starom tipu bicikla nogom vrativši pedalu unazad. Odmah noga s pedale ide na zemlju i to na onu stranu na koju se bicikl nagnuo.
 13. Kada nauči sve ovo, dete će verovatno i samo da ubrzava, primetićete da pritisak na vašu ruku popušta. Pustite ga prvo na par sekundi i nemojte mu reći. Kada siđe, pohvalite ga kako je nekoliko sekundi vozio sam. Onda ga pustite sasvim i samo idite za njim.
 14. Sledeće što treba da nauči je odlučivanje kao signalizacija skretanja u saobraćaju, druga obavezna pravila saobraćaja i bićete spremni za izlazak na ulicu. Da ne biste trčali za njim i doveli sebe u opasnost, pratite ga drugim biciklom.
 15. Bićete ponosni na svoje dete i na svoju majstorsku obuku.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

kampovanje

Kako se kampuje

Ukoliko ste mladi, avanturističkog duha, željni promena, novih izazova bez da potrošite velike sume novca, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *