Kako naučiti dete da pliva

Najbolje ćete pristupiti učenju deteta da pliva tako što ćete napraviti jednostavan plan lekcija i kombinovati ga sa strpljenjem i podrškom. Strpljenje i podršku ćete naročito morati da pružite detetu koje ima strah od vode. U tom slučaju nemojte na silu terati dete u vodu, već se potrudite prvo da ga opustite i da se izborite sa tim strahom, pa tek nakon toga prionite na lekcije plivanja. Ipak, većina dece voli da se brčka u vodi i dovoljno je da majka ili otac budu uz njih kako bi se opustili. Pokušajte da sledite ove korake i lekcije plivanja i obezbedićete svom detetu bezbedno i zabavno vreme u vodi.
kako nauciti dete da pliva

Kako naučiti dete da pliva

  1. Kada ste se uverili da dete nema strah od vode, da je opušteno i potpuno vam veruje, uhvatite ga ispod pazuha i šetajte tako sa njim po vodi, kako bi razvilo prijatan, komforan i bezbedan utisak u takvom okruženju. Dok to radite, smejte se i pričajte da biste detetu pokazali kako je voda zanimljivo mesto puno zabave.
  2. Recite detetu da mlatara nogama po vodi. Postavite ga tako da se drži rukama za ivicu bazena dok ga vi učite kako da radi nogama. Zatim ponovite tu istu vežbu nogama, ali ovaj put držite dete ispod pazuha i opet ga vucite kroz vodu da bi razvilo osećaj za pokrete u vodi. Ako je dete starije i teško vam je da ga tako vučete kroz vodu, možete koristiti dušek ili jastuk na naduvavanje.
  3. Igrajte se, brboćite ustima po vodi. Detetu će to biti zabavno, kopiraće vas i tako će se navići da licem dodiruje vodu. Zatim pređite na sledeći korak. Naučite dete kako da zadrži dah i zaroni u vodu. Zaronite i vi zajedno sa njim. Pokušajte da ga nagovorite da otvori oči pod vodom. Tako će se potpuno osloboditi.
  4. Sledeći korak je da dete nauči kako treba da radi rukama dok pliva. Demonstrirajte mu pokrete ruku i podstaknite ga da vas imitira. Zatim dete treba da se okrene stomakom ka površini vode, ali tako što ćete ga vi pridržavati rukama ispod (obujmite ga jednom rukom oko struka, drugom oko grudi da biste održavali ravnotežu). Kada se dete tako namesti, podstaknite ga da istovremeno i konstantno radi i rukama i nogama kako ste mu ranije pokazali. Kada utvrdite da je dete steklo dovoljno samopouzdanja prvo izvucite jednu ruku (onu koja je oko struka), pa malo kasnije i drugu. Vrlo često deca to ni ne primete jer se zanesu u to što rade, ali vodite računa da budete dovoljno blizu da možete da odreagujete na vreme ako zatreba.
  5. Ohrabrite dete da prepliva kratku razdaljinu od ivice bazena do vas. Neka razdaljina u početku bude vrlo kratka, a kasnije je postepeno povećavajte.
  6. S obzirom na to da je sada udaljenost koju dete treba da prepliva znatno veća, pokažite mu kako treba pravilno da diše dok pliva (da podigne glavu, okrene je u stranu i udahne vazduh).
  7. Naučite dete kako da skoči u bazen sa ivice, u početku tako da ga možete uhvatiti kad skoči, a kasnije povećavajte razdaljinu, tako da ono mora da dopliva do vas kad skoči u bazen.
  8. Ukoliko želite možete svoje dete upisati i u školu plivanja gde će ga profesionalni treneri naučiti da pliva.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

animiranje dece

Kako naterati dete da se pokrene

Svaki roditelj iz ličnog iskustva može da potvrdi da današnja deca nisu aktivna kao što …

Jedan komentar

  1. Veoma poučno za roditelje,naravno što pre počnu da uče decu,deca će pre i da nauče,uvek se lakše nauči da pliva manje,nego veće dete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *