Kako navići dete na zdravu ishranu

U prve tri godine života deca formiraju sklonost ka odredjenoj hrani. Ako u tom periodu naučite dete da jede zdravu hranu, sva je prilika da će ono te navike zadržati i kad poraste. Onda će Vam biti zahvalno na dobrom zdravlju ali i lepoj figuri. Uz pomoć ovih strategija navići ćete dete da se hrani zdravo.
deca zdrava ishrana

Kako navići dete na zdravu ishranu

  1. Izaberite pravo vreme.
    Nakon što se dete probudi, ponudite mu kašicu. Pošto je tad bunovno, lakše će prihvatiti. Odstranite iz prostora sve što bi moglo da mu smeta (TV, kompjuter). Ukoliko dete ima starijeg brata ili sestru postarajte se da ne budu u istoj prostoriji gde hranite bebu jer postoji mogućnost da im odvuče pažnju.
  2. Počnite sa slanim namirnicama.
    Tačno je da bebe lakše prihvataju slatku hranu, jer je na kraju i mleko koje su pili/sisali slatko, ali tako kasnije rizikujete da teže prihvate slane kašice. Počnite sa kuvanom šargarepom, krompirom, pirinčem, a kasnije uvrstite jabuku, bananu…
  3. Ne insistirajte da beba pojede sve iz tanjirića.
    Čim primetite da okreće glavu, gura vam ruku, gura kašičicu jezikom, prestanite sa hranjenjem. U suprotnom ćete izazvati kontraefekat.
  4. Budite uporni.
    Ako danas nije htela pire od krompira, sutradan joj ponudite npr. kašicu od šargarepe, pa prekosutra opet pokušajte sa krompirom. Dok ne usvoji novu hranu, možda će biti potrebno da je proba i oko 15 puta! Zato ne odustajte nakon što je 2-3 puta odbila odredjenu namirnicu.
  5. Spremajte raznovrsno.
    Uključite što više namirnica, koliko Vam sezona dozvoli. Naravno, kod uvodjenja novih namirnica, prvi dan dajte detetu malu količinu, pa sačekajte reakciju par dana, da bi, ukoliko se pojavi alergija znali šta je izazvalo. Kad prodje taj „kritičan“ period, ponudite detetu nešto drugo, i sve tako redom. Nudeći bebi raznovrsne namirnice, veće su šanse da pronadjete šta joj više prija, a šta manje.
  6. Uključite i začine u ishranu.
    Ovde se naravno ne misli na so, biber, vegetu, alevu papriku, već na blage začine. Tu spadaju peršun, nana, mirodjija, celer, cimet, vanila. Oni će hrani dati bolji ukus, pa će dete više da uživa u obroku.
  7. Uvedite dete u kuhinju.
    Kad mu spremate obrok, u zavisnosti od uzrasta, pustite dete da učestvuje. Ako ima 6 meseci, stavite ga u hranilicu i neka posmatra kako mu spremate. Ako je veće, neka opere salatu, ili Vam nešto doda. Što više vremena provede u kuhinji „pripremajući“ hranu sa Vama, veća je verovatnoća da će istu i pojesti!
  8. Pružite detetu dobar primer.
    Ako ga uporno terate da jede grašak, a vi ga se sami gnušate, ili jedete suhomesnate proizvode i nezdrave grickalice, ništa nećete uraditi. Deca imitiraju odrasle, roditelji su im uzor. Zato, neka dete vidi da jedete zdravu hranu i poći će Vašim stopama.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

animiranje dece

Kako naterati dete da se pokrene

Svaki roditelj iz ličnog iskustva može da potvrdi da današnja deca nisu aktivna kao što …

Jedan komentar

  1. Ako se hrana spremi na zanimljiv način onda može privući decu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *