Kako naterati dete da se pokrene

Svaki roditelj iz ličnog iskustva može da potvrdi da današnja deca nisu aktivna kao što su bili mališani pre par decenija. Nekada su glavni rekviziti za igru bili lopta i bicikl, a danas su to kompjuter i mobilni telefon.
animiranje dece
Budući da je fizička aktivnost neophodna za pravilan rast i razvoj dece, evo nekoliko načina kako da podstaknete dete na akciju

Kako naterati dete da se pokrene

  1. Uključite decu u svakodnevne aktivnosti. Spremanje stana, brisanje prašine, izbacivanje smeća, sredjivanje sobe, usisavanje – sve su to aktivnosti koje teraju decu da se pokrenu a ujedno, deca ih rado prihvataju jer vole da rade što i odrasli.
  2. Slobodno vreme iskoristite da prošetate do parka. Neka se dete do mile volje zabavlja na klackalicama, ljuljaškama, toboganima, neka se igra u pesku, skriva u drvenim kućicama… možda upozna novog druga a i Vama će prijati izlazak iz kuće.
  3. Uložite u pedometar. Ova spravica postavljena na zglobu šake meriće svaki korak koji Vaše čedo napravi. Da biste motivisali decu da se što više kreću, organizujte takmičenje u broju predjenih koraka i obezbedite prikladne nagrade za pobednike. Deca vole nadmetanja, pa će uložiti maksimalan trud da predju što više koraka kako bi pobedili.
  4. Kupite mu kućnog ljubimca. Uživaće u šetnjama sa novom slatkom kucom, a ujedno će i steći odgovornost jer se brine o drugom živom biću.
  5. Bazen. Ukoliko, kao i većina ljudi nemate uslova da postavite bazen u svojoj kući, sačekajte leto pa obidjite gradske bazene i akva parkove koji pružaju mnogo mogućnosti za zabavu cele porodice. Dan proveden u akva parku biće nezaboravan za decu, ali i za Vas! Škola plivanja na privatnim bazenima je takođe odličan izbor.
  6. Izleti u prirodu. Ogranizujte piknik sa prijateljima i njihovom porodicom. Posetite obližnje izletište, reku, jezero, šta god da se nalazi u blizini Vašeg grada. Dok odrasli roštiljaju, deca se mogu zabavljati sakupljanjem kamenčića, branjem cveća, istraživanjem okoline, što sve iziskuje kretanje. Ponesite i loptu ili set za badmington i zabava je zagarantovana!
  7. Postavite ljuljašku ili tobogan u dvorište, a kad dodju topliji dani montirajte bazen. Dvorište vam je dostupno ceo dan, a i ne iziskuje posebne pripreme oko izlaska.
  8. Pustite muziku i zaigrajte zajedno sa decom. Ovo možete praktikovati kad god je loše vreme.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

deca kuca

Kako da smanjite rizik od dečijih nezgoda u kući

Nezgode u kući su veoma česte. Ponekad mogu da budu veoma opasne, a najčešće se …

3 komentari

  1. Avatar photo

    Код деце само личним примером. Дакле родитељи да се покрену такође да би деца ‘ископирала’ и те навике, као и све остале што упијају.

  2. Avatar photo

    Upravo tako, to vazi za sve. Džaba im pričamo da je spanać zdrav a jedemo grickalice pred njima

  3. Što više provesti sa decom vremena u prirodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *