Kako da otkrijete da li je vaše dete genijalno

Čim dete progovori prve reči i počne da povezuje pojmove, roditelji se oduševljavaju njegovim sposobnostima. Mnogi pomisle da je dete genijalno, samo zato što je brzo shvatilo nešto, ili je rano prohodalo, ili počelo da priča. Međutim, to uopšte ne mora da bude tačno. Svako dete je posebno i jedinstveno, ali to je daleko od genijalnosti.

Genijalno dete je naročito pojačana verzija nadarenog, i ono bez velikog napora uspeva da pojedine aktivnosti obavlja na nivou odrasle osobe. Evo nekoliko pokazatelja genijalnosti, pa ih vi proučite i uporedite na primeru vašeg deteta.
darovita deca

Kako da otkrijete da li je vaše dete genijalno

 1. Školski uspeh
  Ako ste mislili da je vaše dete geniijalno jer ređa sve petice u školi, moramo da vas razočaramo. Mnogi veliki umovi, naučnici i umetnici bili su izuzetno loši đaci. Školski uspeh ne može biti merilo za genijalnost deteta, naročito u našem školskom sistemu, gde se sve svodi na puko memorisanje podataka, a kreativnost, snalaženje u praktičnim situacijama i podsticanje deteta na sopstveno mišljenje se ne podržava. Neosporno je da je dete pametno i vredno ako ima dobar školski uspeh, ali ne mora da znači da je i genijalno, jer sa prosečnom inteligencijom i malo truda mogu se postići dobri rezultati.
 2. Socijalne osobine
  Genijalna deca su često različita od većine dece. Drugačije pričaju, drugačije se ponašaju. Neki su previše zreli za svoje godine, neki su čak i iritantni. Zbog toga teško uspevaju da uspostave dobre vršnjačke odnose. U društvu se često osećaju neshvaćeno, usamljeno, a neretko i odbačeno. Ovakva deca obično imaju samo jednog ili dva druga.
 3. Emotivnost
  Prosečno i genijalno dete će različito reagovati na istu situaciju. Ako „obično“ dete vidi pregaženog psa na ulici, prokomentarisaće situaciju u par reči i brzo se vratiti uobičajenim aktivnostima, dok će na „genijalca“ ta slika ostaviti jak utisak. Dugo će biti potišten i očajan. To je iz razloga što genijalna deca imaju veoma izraženu emotivnost i pojačanu empatiju (saosećanje).
 4. Fokusiranost na jednu oblast
  Većina dece (bez obzira da li su genijalni ili ne) ima neku oblast u kojoj „blista“ u odnosu na druge. Tako se neki bolje snalaze u prirodnim, a drugi u društvenim naukama. Mnoga deca imaju talenat, ali talenat i nadarenost ne treba mešati sa genijalnošću. Mali „genijalci“ se obično pronalaze u jezicima, matematici, umetnosti. Njihova fokusiranost na određenu oblast je toliko jaka da se meri sa opsesijom.
 5. Radoznalost
  Kada ih nešto zanima, učiniće sve da to saznaju. Postavljaće vam pitanje za pitanjem, a ako nisu zadovoljni odgovorima, pronaći će ih na drugom mestu. Pretraživaće Internet, listaće enciklopedije, posećivaće biblioteke. Genijalna deca uvek su gladna za znanjem, često se bave istraživačkim radom ili eksperimentisanjem kako bi sami došli do odgovora koje traže.
 6. Memorija
  Za genijalnu decu karakteristično je da lako pamte, brzo uče i napreduju a naučene stvari pamtiće dugo. Imaju „fotografsko“ pamćenje.
 7. Entuzijazam
  O svojim interesovanjima pričaju sa velikim entuzijazmom i strašću. Ovakav govor teško možete čuti kod druge dece. Spremni su da vam satima pričaju o onome što su pročitali ili videli, ili naučili u nekoj kreativnoj radionici, čiji su česti članovi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

animiranje dece

Kako naterati dete da se pokrene

Svaki roditelj iz ličnog iskustva može da potvrdi da današnja deca nisu aktivna kao što …

2 komentari

 1. Avatar photo

  Hej,pa po ovome ispada da sam ja bila Genijalno dete,sve gore navedeno sam imala,samo izgleda su me unormalili,ali je izgleda ipak nešto ostalo.još uvek sve pročitano pamtim,ne fotografski,ali ono što me interesuje,svašta me zanima,itd.POHVALA ZA TEKST.

 2. Sve pohvale za tekst.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *