Kako je Avala dobila ime

Kako je Avala dobila imeAvala je kao što već većina dobro zna planina nadomak Beograda, glavnog grada Srbije. Ipak, malo vas zna kako je Avala dobila ime.

Pre nego što to saznate, želimo da prvo saznate još nekoliko zanimljivih stvari vezanih za Avalu. Visoka je samo 511 metara i nalazi se na oko 20ak kilometara od centra glavnog grada Srbije.

U narodu je poznata po spomeniku neznanom junaku i po čuvenom Avalskom tornju koji je za vreme bombardovanja 1999.godine bio razoren. Sada je taj toranj ponovo sagrađen i vraćen je simbol ove planine.
I sada dolazimo do onoga što vas verovatno i najiše zanima iz ovog članka a to je…

Kako je Avala dobila ime?

Avala je dobila ime od jedna arapske reči „havala“ što u prevodu na naš jezik znači vidikovac.
U srednjem veku na vrhu Avale bila je sagrađena čuvena tvrđava Žrnov, koja se potpuno srušena 1934. za potrebe gradnje spomenika neznanom junaku.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

Kako je Kruševac dobio ime

U ovom članku ćete saznati kako je Kruševac dobio ime. Kruševac je podignut 1371.godine od …