Kako napraviti pljeskavice

Na proslavama, društvenim okupljanjima, a i u svakodnevnici kao deo porodičnog ručka ili pak, vida brzog obroka kupljenog u fast food-u, pljeskavice su jako popularno jelo u srpskom društvu. Napraviti ih zapravo, nije uopšte toliko teško i komplikovano koliko se na prvi pogled čini. Vrlo često omiljena i ukusna hrana, biva najjednostavnija. Lepota se krije u jednostavnosti i zašto onda, ne naučiti i kako se prave pljeskavice. Odrasli će vas uvrstiti u dobre domaćice i domaćine, a deca obožavati.

kako napraviti pljeskavice

Postoje nekoliko načina za pravljenje pljeskavica. Neki se protive upotrebi kupljenog začina. Neki smatraju da se u pljeskavice sem luka, soli i bibera ništa drugo ne stavlja. Neko dodaje i alevu papriku. Vi se opredelite za onu verziju sastojaka koja najviše godi vašem nepcu i ukusu onih kojima spremate.

Recept: Kako se prave pljeskavice

Krenimo u akciju pravljenja pljeskavica:

  1. Sameljite svinjsko ili juneće meso. Neko voli da pravi pljeskavice i od mlevenog mesa koje je kombinacija junećeg i svinjskog. Da li ćete praviti od jednog ili drugog ili njihove mešavine stvar je vašeg izbora i ukusa. Za pravljenje 10 do 12 pljeskavica potrebno je oko jedan kilogram mlevenog mesa.
  2. U smesu od jednog kilograma mesa stavlja se jedan začin za pljeskavice. Ukoliko ga nemate ili ne želite da ga koristite, onda naseckajte oko 200 grama crnog luka, pripremite malo bibera, soli i crvene aleve paprike. Koliko ćete staviti soli, bibera i aleve paprike zavisi pre svega od vašeg ukusa. Neka standardna mera bi bila da se na 1kg mesa doda oko 20 grama soli, isto toliko grama bibera i oko 15 grama aleve paprike.
  3. Ugrejte oko 1dl vode. Potrebno je da voda bude mlaka. Voda će vam biti potrebna jedino ukoliko se opredelite za opciju korišćenja kupljenog začina za pljeskavice. U njoj rastvarate začin.
  4. U činiju naspite prvo mlake vode, sipajte začin, pa dodajte meso. Mleveno meso i začin dobro izmešajte. Za mešanje koristite pre svega ruke. Ukoliko ste se odlučili za opciju bez kupljenog posebno odvojenog začina za pljeskavice, onda izmešajte s mesom seckani luk, dodajte malo aleve paprika, posolite i pobiberite. Biber, aleva paprika, so, luk i meso moraju se sjediniti.
  5. Iz činije sa fino umešanom smesom uzmite jednu šaku smese i rukama napravite lopticu.
  6. Pripremite na jedan tanjir malo pšeničnog brašna.
  7. Napravljenu lopticu uvaljajte u brašno. Otresite višak brašna. Zatim je rukama spljeskajte. Oblikovanu pljeskavicu stavite na poseban tanjir.
  8. Postupak pravljenja loptica i njihovog spljeskavanja ponavljajte onoliko puta koliko imate smese. Na količinu od 1kg mesa, trebalo bi da imate spljeskanih 10 do 12 pljeskavica.
  9. Uključite ringlu šporeta na srednju jačinu ili roštilj, u zavisnosti na čemu želite da ih ispržite.
  10. U tiganj sipajte ulje ili stavite malo masti, po vašoj želji. Tiganj koristite, ukoliko ste se odlučili za pečenje na šporetu. Ukoliko ih pečete na roštilju, tiganj vam neće trebati.
  11. Kada se ulje ili mast malo ugreju, počnite da stavljate u tiganj pljeskavice.
  12. Kada se pljeskavica po obodima zarumeni, okrenite je viljuškom ili nekom od špatula za pečenje.
  13. Isto vreme koliko se pekla jedna strana nek se peče i druga, a onda pljeskavicu izvadite na tanjir za serviranje.
  14. Proces pečenja ponovite za svaku pljeskavicu, dok ih ne ispržite sve.
  15. Sklonite tiganj s ringle.
  16. Isključite ringlu ili roštilj, u zavisnosti od toga koji ste izvor toplote koristili za pečenje.

Akcija je završena, pristupite konzumaciji. Prijatan obrok!

Neophodne stvari:

mleveno svinjsko i/ili juneće meso, malo pšeničnog brašna, začin za pljeskavice i voda ili alternativno luk, so, biber, aleva paprika; viljuška ili špatula za pečenje, malo ulja ili masti, tiganj i šporet ili alternativno roštilj; prilozi za pljeskavice, činija, nekoliko tanjira.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

pilece rolnice

Kako napraviti pileće rolnice sa šampinjonima i krem sirom

Ovo su najukusnije pileće rolnice koje ćete ikada jesti! Kada ih napravite, videćete da je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *