Kako popraviti branik

Evo par reči o braniku na automobilu, koji inače predstavlja deo koji u saobraćajnim nezgodama prvi strada. Branik kao što svi znamo ima ulogu, da prilikom udara u drugo vozilo ili neku nepokretnu prepreku, prvi ostvari kontakt i da na neki način ublaži udar. Naravno pored ovoga, ima zadatak i da prilikm manjih čukanja, on udari prvi i sačuva karoseriju i limariju na vozilu.

Kako popraviti branik

Postoji prednji i zadnji branik, oba branika imaju istu ulogu. Branici su najčešće napravljeni od plasite jer plasita poseduje određenu dozu elastičnosti, pa prilikom udara neće pući tako lako, ali takođe mogu biti izrađeni i od lima ili drugih materijala.

Pošto ćemo ovde pisati o tome kako popraviti branik na vozilu, znajte da kvar kod branika može biti jedino fizički kvar, to jest pucanje branika ili pucanje nosača na kojima je branik i slično.

Kada se ovako nešto desi, sama popravka branika, zavisi od mnogo toga, od mesta pucanja, od toga da li je branik ima samo naprslinu ili je pukao tako da mu fali određeni deo.

Kada planirate da popravite branik, prvo je potrebno da ga skinete i da pogledate gde je sve pukao. Skidanje branika nije mnogo komplikovano i može ga skinuti svako.

Kada ustanovite gde je sve popucao vaš branik, potrebno je da ga očistite lepo, kako bi videli sve pukotine. Nakon toga ukoliko rupe i pukotine na braniku nisu preterano velike, to se popravlja uglavnom varenjem, tj nešto na principu let lampe, ili klasičnim gitovanjem, popunjavanjem rupa i neravnina. Sve što vam je potrebno možete se raspitati kod prodavaca auto delova ili u farbarama, oni će vam reći šta je najbolje da uzmete i kako da odradite.

Takođe znajte da je potrebno i neko od sredstava koje će branik na vašem vozilu zaštititi od vlage.

Ukoliko je kvar veći, to jeste ukoliko postoji velika rupa ili deo koji nedostaje, onda je potrebno da nečim to popunite, da ubacite deo plastike ili nečega drugog, kako bi popunili deo koji nedostaje. Za ovo preporučujem da ipak odete kod nekog limara i da vam on to uradi kako treba, jer ovo je ipak zanat i ne možemo ga uraditi baš sami. Ali u principu sitnije pukotine svakako možete sami popraviti.

Pročitajte i nastavak u ovom članku na temu Kako popraviti branik na kolima.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

registraciona nalepnica

Kako skinuti registracionu nalepnicu

Od 1. januara 2011. godine, obavezno je da se na šoferšajbni automobila (donji desni ugao) …