Kako cariniti auto

Kako cariniti autoUkoliko se pitate kako cariniti auto, potrebno je da znate par stvari. Vozila koja uvozite iz inostranstva moraju da ispunjavaju određene uslove uvoza. Na primer nova vozila koja uvozite moraju da imaju minimum EURO 4 motore, a polovna vozila za sada mogu i sa EURO 3. Kada planirate da uvezete auto iz inostranstva, potrebno je da se pre toga dobro raspitate oko procedure. Ukoliko ste kupili vozilo u inostranstvu i planirate da ga uvezete u Srbiju naš savet je da prvo nađete špeditera, tj agenciju koja se bavi špedicijom, koja će vam pomoći u celoj proceduri od početka do kraja.

Kada vozilo koje uvozite stigne na granicu, morate ga naravno prijaviti za carinjenje, tada će vam na samoj granici uraditi određene papire, naravno vi tada morate imati svu potrebnu dokumentaciju za vozilo koje uvozite. Na granici će vam kao što sam rekao uraditi ostale papire, i napraviti takozvanu propratnicu i uputiće vas u određenu carinsku ispostavu, po pravilu najbližu ispostavu vašoj adresi prebivališta.

Nakon toga sa vašim špediterom se morate dogovoriti gde se carini auto, i potrebno je da vam on uradi sve potrebne papire za uvoz vozila. Kada stignete u carinsku ispostavu sa papirim koje ste dobili od špeditera i sa uputnicom koju ste dobili na granici, tu završavate sve ostalo. Naravno tu je potrebno da uplatite sve takse i sve troškove carine, kao i samu carinu. Visina ovih troškova zavisi od mnogo faktora, kao što je vrednost automobila, godište i slično. Nakon što ste platili sve troškove , vozilo je zvanično uveženo i vi ga možete registrovati na svoje ime. Naravno ukoliko je vozilo imalo strane tablice, potrebno je da ih odjavite i vratite u zemlju odakle vozilo potiče.

U svakom slučaju pošto procedura carinjenja zavisi od mnogo faktora, moj savet je da kada odlučite da uvezete vozilo, odete kod špeditera ili u najbližu carinsku ispostavu i detaljno se raspitate oko cele procedure, tako ćete biti najsigurniji da je sve kako treba.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.