Kako napraviti screenshot u Windows-u

Ukoliko radite na računaru verovatno će vam ponekad biti potrebno da napravite screenshot (kopiju trenutnog izgleda ekrana) kako biste je poslali nekome ili iskoristili za neki posao. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da napravite screenshot u Windows XP operativnom sistemu.

Uputstvo

  1. Prvo što treba da uradite jeste da pronađete dugme na tastaturi koje omogućava pravljenje screenshot-a. Ovo dugme se najčešće nalazi u prvom redu na tastaturi u poslednjoj grupi dugmića sa desne strane. Najćešće na njemu piše: PrintScreen ili PrtSrcn.
  2. Pritisnite dugme za screenshot u momentu kada želite da napravite kopiju trenutnog izgleda vašeg ekrana.
  3. Otvorite program Microsoft Paint ili Microsoft Word. Microsoft Paint možete naći ako kliknete na Start > All Programs > Accessories > Paint. Kada se program otvori jednom kliknite na beli deo u okviru programa koji vidite na ekranu.
  4. Kliknite na Edit u meniju programa, a zatim na Paste ili samo pritisnite i držite dugme Ctrl na tastaturi i u isto vreme dugme V. U okviru programa će vam se pojaviti slika kopije ekrana koju ste napravili. Sliku možete menjati, rotirati ili pisati i crtati po njoj.
  5. Kliknite na File > Save as. U okviru prozora koji se pojavi promenite opciju Save As Type u PNG ili JPG ekstenziju. Zatim upišite ime koje biste hteli da dodelite slici. Izaberite mesto gde želite da sačuvate sliku, kao npr. Desktop, i kliknite na Save
  6. Ukoliko želite da pošaljete sliku nekome putem email poruke, jednostavno je dodajte kao attachment u okviru poruke.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Od stvari će vam trebati: ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.

SLIČNO

Kako instalirati Windows 7

Pitate se kako instalirati Windows 7? Ništa lakše. Ukoliko ste se odlučili da na vaš …

2 komentari

  1. Avatar photo

    ma brze se radi Fraps-om
    F10 F10 F10 F10… automatski radi srcshoot svega sto je na desktopu i salje u folder u kome podesite da budu slike i video klipovi, posle slike iskropujete npr u Xnview. Fraps je uglavnom napravljen da snima kako igrate neku pc igricu i to posle postavite na youtube da vide drugi kako se igra itd, onda mozete da snimate winamp vizualizacije uz muziku posle je postavite na youtube, neki deo iz filmova i tako to, a moze da se koristi za vrednije stvari kao snimanje svega sto se radi na desk (napravite neki tutorial) ili ako imate neki problem sa radom u windowsu, u nekom programu to snimite da prikazete nekom ko moze da vas informise i problem resite.

  2. Avatar photo

    hvalaaa,ovo nisam znala da uradim,a sad mi zatrebalo.pozz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *