Kako pretvoriti folder u nevidljivi folder

Ima situacija kada sadržaj koji ste slikali, pisali, dobili sa interneta, vaše tajne šifre i sl. ne treba da budu dostupni svima koji koriste ili vide vaš računar. Bilo da su u pitanju deca, roditelji ili neko ko treba privremeno da radi na vašem računaru, imate pravo na privatnost i ima načina da zaštitite svoj sadržaj. Neće biti potrebna instalacija dodatnih programa, a ni čarobni štapić da neki folder učinite nevidljivim. Ukoliko koristite Windows kao osnovni operativni program, samo pratite jednostavna uputstva.
nevidljivi-folder

Kako pretvoriti folder u nevidljivi folder

  1. Otvorite Start, idite na My Documents i desnim klikom obeležite ponudu za New Folder. Ime foldera možete uneti odmah ili kasnije, nebitno je. Neka vas ime opomene da je to nešto vama važno, ali je bolje da ime ne bude bude upadljivo kako ne bi privlačilo pažnju.
  2. U novi folder ubacite koji god sadržaj želite, od dokumenata, preko slika, audio i video sadržaja. Možete promeniti i ikonicu za taj folder. Desnim klikom na njega meni će vam ponuditi Properties, zatim izaberite Customize i konačno kliknite na Change Icon. Među ponuđenim ikonicama naićićete na providnu, tj izgledaće kao prazan prostor, ali kliknite na to. Najbolje je da izaberete nju. Ne zaboravite da potvrdite OK i Apply da se nove komande zapamte. Sad imate nevidljivu ikonicu.
  3. Ali kako da i sadržaj postane nevidljiv?
    Jedna varijanta je da koristeći Properties i Sharing te klikom na Make this folder private označite da će folder biti vidljiv samo kada se ulogujete lično sa svojim nalogom i šifrom, a kad računar startuje neko drugi folder neće biti vidljiv. Međutim, ako ne želite više naloga ili vam to nije dovoljno sigurno, pošto dok radite folder nije sakriven, koristite drugo uputstvo. To je i naša preporuka.
  4. Desnim klikom obeležite željeni folder, idite prvo na Properties, a onda se spustite na opciju Attributes. Pored toga ćete naći dve ponuđene kućice. Obeležite onu pored Hidden i potvrdite OK.
  5. Restartujte računar i kada budete tražili folder nećete ga videti! Bez brige, nije on nestao, kao ni sadržaj koji je u njemu. Možete kontrolisati njegovu vidljivost ili kasnije potpuno vratiti podešavanja na osnovna.
  6. Da povratite vidljivost svog foldera iz My Documents idite na Tools, potom na Folder Options, te na View i u opadajućem meniju izaberite Show Hidden Files and Folders. Potvrdite izbor.
  7. Drugi način da ga učinite vidljivim je samo suprotan proces od onog kako ste ga sakrili. Desnim klikom Properties, dole pronađete Attributes i otkačite kvačicu sa Hidden, pa potvrdite OK.
  8. Nadamo se da su upustva lagana i jasna. Korisno zar ne?
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

SLIČNO

Kako instalirati Windows 7

Pitate se kako instalirati Windows 7? Ništa lakše. Ukoliko ste se odlučili da na vaš …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Ej odlična stvar, sad od sestre mogu da krijem mnogo toga!Mada postoji i program Lockbox koji služi za ubacivanje fajlova ifoldera unutra pod šifrom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *