Kako sprečiti konflikt

Uvek je bolje sprečiti, nego lečiti. Većina konflikata kreće od običnog nesporazuma. A kako je čovek po prirodi egoistično biće, onda mu je teško da prizna da je nekad pogrešio i jedan neprijatan nesporazum može da pređe u ozbiljan konflikt. Bilo da je u pitanju draga i poznata osoba, neko nepoznat ili neko ko vam je samo poznanik, činjenica je da konflikti nikada nisu prijatni. A kada ste već jednom u konfliktu, još teže postaje naći kompromisno rešenje koje će zadovoljiti sve konfliktne strane.
Bitno je da se setite da uvek postoje načini da se konflikti spreče i izbegnu, pa da ih možete primeniti na vreme.
Kako spreciti konflikt

Kako sprečiti konflikt

  1. Uvek se setite da smo svi mi različiti, da različito razmišljamo i da imamo drugačije stavove. Ne pokušavajte da ubedite druge u svoje stavove, jer nije vaš stav jedini ispravan. Takođe ne pokušavajte da ubedite druge da greše, jer niti vi možete za sigurno da tvrdite da oni greše, niti će to ubeđivanje uroditi plodom.
  2. Ako ste vi taj čiji se stav napada, odgovorite razumno koristeći samo činjenice i argumente pokušavajući da odbranite svoj stav. Ako je suprotna strana nerazumna ili vas vređa (jer nema drugi argument za napadanje vašeg stava, pa napada vas lično) onda takvu raspravu jednostavno napustite. Niko nije vredan vaših živaca.
  3. Ako ste vi ti koji ste stvorili nesporazum, izvinite se na vreme.
  4. Nemojte da mislite da ste centar sveta i da se nalazite prozvanim ili uvređenim onda kada vas niko ne proziva. Spustite loptu i razmislite pre nego što odreagujete, jer možda je u pitanju situacija koja se uopšte nije odnosila na vas.
  5. Međutim, ako vas neko svesno provocira, setite se da taj neko možda namerno pokušava da vas izbaci iz takta, pa mu onda nemojte pričiniti to zadovoljstvo. Uvek je bolje ne odgovoriti na niske udarce ili odgovoriti šalom na svoj račun. Tako izlazite kao dvostruki pobednik – pokazali ste da ste iznad konflikta i da ste dovoljno zreli da sami pravite šalu na svoj račun.
  6. Nemojte previše da vagate i analizirate sve što čujete oko sebe, jer se većina rečenog verovatno neće odnositi na vas. Ali ako počnete razmišljanje sa negativnim stavom da neko ima nešto protiv vas, onda ćete uvek uspeti sebe da ubedite da neko jeste protiv vas, iako je stvarnost daleko drugačija. Dakle, nemojte da razmišljate negativno.
  7. Ako ipak niste sigurni, pre nego što reagujete i napravite problem, zamolite neutralnu osobu da bude medijator i neka vam kaže šta misli o tome. Svež ugao posmatranja bi mogao potpuno da vas razuveri i da vam dokaže da zaista niko nema ništa protiv vas.
  8. Kada na poslu ima dosta da se obavi, a malo vremena, si su nervozni. Vi možete da sprečite konflikte tako što se nećete brecati bez razloga na ostale kolege i da nećete primati k srcu ako se neko od nervoznih kolega brecne na vas. Ako ste vi taj koji se zbog nervoze breca na ostale, izvinite se i opravdajte se. Skuvajte svima kafu u ime dobre volje ili okrenite na šalu. Vaše ponašanje će biti za primer drugim kolegama i garantovano će sledeća kriza na poslu proći mnogo lakše po svačije živce.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

Kako tumačiti neverbalne signale

Neverbalna komunikacija obično predstavlja višak informacija koje dajemo drugim ljudima ili ih dobijamo od istih. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *