Kako je nastala električna gitara

Jedan od definitivno najpopularnijih muzičkih instrumenata današnjice, električnu gitaru, koriste bendovi i muzičari širom sveta. Proizvodi vrlo prepoznatljiv zvuk koji uveliko doprinosi sveukupnom utisku o samoj pesmi. Umetnici poput Santane, Avril Lavinj i Leni Krevica su samo nekolicina muzičara koji koriste ovaj muzički instrument. Za one koji su zainteresovani da saznaju nešto više o ovom instrumentu, dobro bi bilo saznati ko je u stvari izumeo električnu gitaru.

Pronalazak električne gitare

Ko je izumeo električnu gitaru? Les Paul, čije je pravo ime Lester Vilijams se smatra izumiteljem prve električne gitare sa čvrstim telom. U 1950., proizvođač žičanih muzičkih intrumenata, Fender, pustio je u prodaju električnu gitaru sa čvrstim telom pod nazivom Fender Skvajer, koja je ostvarila komercijalni uspeh. Nakon toga, postala je sastavni deo velikog broja muzičkih stilova poput rokabilija, rane faze rokenrola kao i čikaškog bluza. Isto tako, odigrala je ogromnu ulogu u razvoju bluz roka tokom 60-ih godina 20.veka. Takođe je doprinela i procvatu drugih muzičkih žanrova uključujući savremenu klasiku (neoklasiku), kantri muziku i muziku novog doba.

Dodatne činjenice i drugi interesantni podaci

Negde tokom 30-ih i 40-ih godina 20.veka, potražnja za gitarama sa pojačalima se povećala pošto su se džez orkestri u tom periodu značajno proširivali. Zbog velike potražnje za takvim muzičkim instrumentima, elektronski entuzijasti, tvorci gitara i proizvođači su pokušali da stvore njene različite dizajne i oblike. Jedan od njih je bio Les Paul koji je smislio ideju stavljanja mikrofona na gitare. Raniji modeli su bili u vidu akustične gitare šupljeg tela.
Kako je nastala gitara
Električna gitara se sastoji od različitih delova i komponenti. Glava se sastoji od metalne šipke, čivija i gornje kobilice. Potom, vrat gitare se sastoji od pragova, oznaka na pragovima i vrata gitare sa one strane na kojoj se nalaze pragovi. Telo se obično sastoji od preklopnika, žica, magneta, tremola i tremolo ručice. Isto tako, ovaj deo takođe uključuje mesto za kačenje gitare za pojas, utičnicu i potenciometar.

U današnje vreme, postoji ogroman broj različitih gitara. To su gitare sa duplim vratom, gitare na tri mosta kao i gitare sa dvanaest žica. Druge zanimljive varijante uključuju gitare sa sedam žica, akustično-električne gitare kao i retke tipove gitara sa osam žica. U pop muzici, izvođači koriste električne gitare kao vodeće gitare i ritam gitare. Vodeće (solo) gitare se koriste za izvođenje solaža, melodičnih prelaza na instrumentalima tj. gitarskih deonica u instrumentalima i melodijskih linija. Isto tako, električne gitare se naširoko koriste za izvođenje hard rok i hevi metal muzike.

Ukoliko vas, zanima pročitajte i članak Kako naštimovati gitaru.

Izvor: Who Invented Electric Guitar.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mile Jovančić

Avatar photo
Profesor muzičke kulture, ali sam svestran i volim da pomažem ljudima. Nadam se da će vam se svideti moji tekstovi.

SLIČNO

Kako pronaći zadovoljstvo u metal muzici

Dok većina ljudi povezuje metal muziku sa gomilom momaka koji vrište i stvaraju neartikulisane zvuke, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *