Kako napraviti ukusan vegetarijanski ručak

Vladajuće je mišljenje da se vegetarijanstvu okreću samo debeli ljudi pod izgovorom da smršaju. Možda to nekim delom i jeste istina, ali činjenica je da postoji mnogo razloga zbog koga bi se neko odrekao mesa i/ili proizvoda od životinja. Možda su u pitanju sdravstveni razlozi, možda ideološki, možda materijalni, ali najčešće je to velika ljubav prema životinjama. Sa druge strane, pogrešno je očekivati da će se mesa odreći svi koji vole životinje, jer je čovek kao biće svaštojed i da bi ostao zdrav i snažan mora da unosi dnevne količine potrebnih materija. Svakome je organizam različit i nečiji organizam može da nadoknadi potrebne materije vegetarijanskim načinom ishrane, dok nečiji ne može. U svakom slučaju, vi možete probati par dana, pa ako vam odgovara – nastavite. Ali ako osetite tegobe, malaksalost ili slične probleme, obratite se vašem lekaru, jer vegetarijanski način ishrane vama možda ne odgovara. To ne znači da vam neće odgovarati neki drugi oblik dijete, ali o svemu tome možete da se posavetujete sa nutricionistom. Sledi jedan predlog za vegetarijanski ručak.
Kako napraviti ukusan vegetarijanski rucak

Kako napraviti ukusan vegetarijanski ručak

  1. Predjelo.
    Pripremite namaz od tunjevine i tanke kriškice tosta. Namaz pripremate tako što najpre dodate iseckano tvrdo kuvano jaje, jednu glavicu iseckanog crnog luka i usitnjenu tunjevinu. Dodate senfa po ukusu, iseckane ili cele masline i malo kapara. Služi se sa tostom ili krekerima. Mala zakuska pred glavno jelo, taman da otvori apetit.Ako ne jedete ribu, onda napravite drugačije predjelo – veče pred organizovani ručak spremite palentu (od kukuruznog brašna), prespite u tepsiju četvrtastog oblika (da smesa bude debljine oko 1,5 cm) i ostavite da se stvrdne preko noći. Pred ručak ćete tu palentu iseći na kocke i na svaku kocku staviti po kašičicu prethodno pripremljenog premaza od senfa i brokolija.
  2. Čorba.
    Izbor čorba od povrća je ogroman. Ako ne možete da se odlučite, napravite jednu gustu čorbu od sveg povrća koje imate u kući. Postupak je sledeći: sve povrće koje ste odabrali da čorbu najpre malo obarite(preporučujem da ipak dominira jedna vrsta povrća, recimo šampinjoni). U drugoj šerpi upržite malo crnog luka na puteru ili ulju, onda dodajte proceđeno ovareno povrće (vodu u kojoj se povrće kuvalo ne prosipajte, trebaće vam). U povrće i ulje dodajte malo začina i soli/vegete, zatim kutlaču vode u kojoj se kuvalo povrće i kašiku brašna. Smesa treba da postane kompaktna, ali ne sme da izgori. Dodajte ostalu vodu u kojoj se kuvalo povrće i ostavite neka se sve lepo ukuva. Probajte da biste procenili ukus i slanoću i ostatak možete da dodajete po ukusu. Ovo je jedna lagana i jednostavna čorbica od povrća.
  3. Glavno jelo.
    Izbor je takođe ogroman. Ja lično volim šnicle od soje – velikih komada ili mrvica. Velike komade je potrebno da noć pre ručka natapate u vodi, pa ih pohujete, a sitnu soju mešate sa smesom brašna i jaja, pa oblikujete u neku vrstu faširanih šnicli. Prilog pire ili kuvana riža, preliv od senfa, majoneza, pavlake i omiljenih začina i vi ste se napunili energijom i lepo najeli.
    Ako ne volite soju kao ja, možete probati sarme:

    • – 2 izrendana krompira
    • – 2 izrendane šargarepe
    • – 1 šolja pirinča
    • – 2 čena belog luka
    • – 1 šoljica žitarica ili sojinih ljuspica
    • – 2 šake oraha, vegeta/so, bosiljak, peršun i biber. Eventualno malo ljute paprike, ako volite ljuto.
    • Ovom smesom filujete listove kiselog kupusa ili lista loze i spremate kao i obične sarme.
  4. Ako ne volite ni sarme, možete probati vegetarijansku musaku:
    • – 500 gr boranije
    • – 2 glavice luka sečenog na kriške
    • – 500 gr paradajza sečenog na kriške
    • – 100 gr pirinča
    • – aleva paprika, so, biber
    • – 750 gr krompira sečenog na kolutove
    • 500 gr boranije prodinstati na malo ulja dok ne omekša. Posebno prodinstati 2 glavice luka sečenog na kriške, pa dodati 500 gr paradajza isečenog na kriške, 100 gr pirinča, malo aleve paprike, so, biber i nastaviti dinstanje dok ne omekša.
    • Očistiti 750 gr krompira i iseći na kolutove. U podmazanoj vatrostalnoj posudi ređati = red boranije, red krompira, red dinstanog luka sa pirinčem i tako redom. Preliti sa 3 jajeta ulupana sa čašom mleka, odozgo poređati kriške paradajza i peći na 120°.
  5. Još jedan predlog od mene je dinstana bukovača sa prilogom od riže. Možete praviti i pljeskavice od spanaća, morske plodove (ako ih jedete) i slično.
  6. Dezert.
    Najjednostavnija varijanta vam je sladoled ili voćna salata.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

hrskava piletina

Kako se pravi hrskava piletina sa medom i senfom

Svako od nas voli da jede nešto što je lepo, hrskavo i da ima mešavinu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *