Kako se ponašati na koncertu klasične muzike

Ako volite koncerte i uživate u muzici naročito klasičnoj onda da biste posećivali takva mesta morate znati osnovna pravila ponašanja odnosno bonton. Na koncertima ostalih muzičkih pravaca dozvoljeno je slobodnije ponašanje kao i odlazak na ista u manje svečanoj garderobi.
Koncert

Kako se ponašati na koncertu klasične muzike

  1. Za odlazak na koncert i za naše držanje za vreme izvođenja koncertnog programa važe ista pravila kao i za pozorište. U koncertnoj sali za vreme izvođenja programa mora vladati apsolutna tišina, to je osnovno pravilo koje mora svaki posetilac da poštuje i kome je sve naše ponašanje podređeno. Tek na pauzi, između pojedinih tačaka možete razgovarati, javiti se poznanicima, počastiti svo društvo pićem i slično.
  2. Zakašnjenje na koncert je po pravilu nezamislivo i ulazak u salu, kada je već izvođenje počelo, nedopustivo je. Ako smo zakasnili, što je samo po sebi znak našeg nedovoljnog osećaja za uživanje koje pruža dobra muzika, onda ne pravimo još veću grešku ulaskom u salu pre prve, sledeće i duže pauze u izvođenju.
  3. Ako ste prehlađeni i kašljete ne idite na koncert. Napori da zaustavite kašalj za vas će biti pravo mučenje, a za vašu okolinu stalno uznemiravanje koje će im pokvariti očekivano uživanje.
  4. Aplaudiranje na koncertima zahteva dobro poznavanje muzičkog dela koje se izvodi. Muzičko delo ima svoje zasebne delove, stavove, kao posebne manje celine i svako prekidanje izvođača pljeskanjem pre završetka celovite koncertne tačke neumesno je i ometa izvođača u interpretiranju koncertnog programa. Ako nismo dovoljno upućeni i muzički obrazovani, onda nemojmo pljeskati dok to ne učine drugi koji bolje poznaju to muzičko delo.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

SLIČNO

bonton u autobusu

Kako se ponašati u autobusu

Bez obzira na to kako putujemo, automobilom, busom, vozom, avionom ili brodom, ne smemo nikada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *