Kako uštedeti prilikom održavanja kuće ili stana

Problem koji se ne otkrije na vreme, je problem za čije je otkrivanje i uklanjanje potrebno dosta vremena i novca. Danas smo svi u nekoj konstantnoj žurbi, napeti smo, uvek fali i vremena i novca, pa su i najsitniji problemi oko kuće na kraju velike frustracije. Ako se pametno organizujete, probleme ćete sprečavati na vreme i time sebi uštedeti i novac i živce i vreme.

Kako uštedeti prilikom održavanja kuće ili stana

  1. Odredite vreme u mesecu (ili u 2 meseca) kada ćete proveriti sve slavine po kući. Cilj je da mogući kvar uočite pre nego što se pojavi i poplavi vam kuhinju, kupatilo… Osim toga, ako ono sitno curenje slavine sprečite na vreme (jednostavnom zamenom istrošenih delova), uštedećete i vodu – pomislite samo koliko vam bespotrebno vode iscuri tokom tih neprekidnih kapanja i koliki će vam to trošak napraviti?Provera slavina je takođe prilika da očistite i kamenac.
  2. Kad smo kod kamenca, kada ste poslednji put proverili veš mašinu? Mašinu za sudove? Pomislite samo koliko vas košta menjanje bubnja stare veš mašine, menjanje cevi, gume… Sprečite to tako što ćete ili otvoriti mašinu, pa sami očistiti kamenac ili ćete kupiti sredstva koja „sama“ čiste kamenac, bez rasklapanja mašine.
  3. Redovno otpušavajte odvode. Kada se radi redovno, to oduzme samo par minuta posla. Ali ako zagušenje otkrijete previše kasno, moraćete da perete tepihe, krečite komšiji u stanu ispod vas, menjate parket i slično. Danas bar možete kupiti i razna sredstva za otpušavanje odvoda. Ako, pak, ne verujete u njihovu efikasnost ili su vam previše skupa, probajte recept naših baka – najpre direktno u odvod sipajte običnu sodu bikarbonu, pustite samo malo vode i onda sipajte sirće preko toga. Sirće i soda će izazvati burnu reakciju koja vam može izazvati opekotine, ako ne pazite, pa zato budite izuzetno oprezni.
  4. Ako imate kuću, proleće i lepo vreme su prava prilika da se očiste oluci i provere crepovi na krovu. Prljavi oluci mogu otpasti i napraviti vam veliku štetu, a osim toga, mogu postati i stanište za različite sitne živuljke koje verovatno ne želite za susede. Očistite i popravite sve šta je potrebno, a pre letnjih pljuskova.
  5. Ako ste se grejali na drva, sada je sezona čišćenja čunaka i šporeta. Osim što ćete detaljno očistiti, isprazniti i išmirglati šporet, probajte da budete uporni i da zaista uklonite sve nataložene zapekline. Svaki čunak ćete takođe morati detaljno da očistite i odložite u ostavu ili podrum do sledeće grejne sezone. Nemojte da ste lenji, jer će se posao koji sada uložite u to čišćenje isplatiti na jesen i tada će vam uštedeti neverovatno mnogo i novca i živaca, a bogami će vam i vaša pluća i okrečeni zidovi biti zahvalni.
  6. Na rasprodaji kupite više sijalica nego što vam je potrebno. Sijalice se bar neće baciti, a uvek će vam biti pri ruci kada stara sijalica prestane da radi.
  7. Ne kupujte jeftin alat. Možda vam se čini da ste uštedeli time, a zapravo je veća verovatnoća da ste kupili nešto lošijeg kvaliteta i samo sebi napravili nepotreban izdatak. Jeftin i nekvalitetan alat vas može izdati u najnezgodnijem momentu, pa ćete izgubiti i vreme i novac za kupovinu novog alata.
  8. Veliki marketi i rasprodaje su prilika da sebi napravite zalihu osigurača. Osim te zalihe, neophodno je da sa vremena na vreme proverite i stare osigurače, pre nego što „crknu“. Po „izgorelim“ delovima ćete lako zaključiti koji je osigurač spreman za zamenu ili obnavljanje. Vaša nepažnja prema održavanju bi mogla da vas košta nekih vrednih kućnih aparata kojima ne prija nestanak struje usled loših osigurača.
  9. Kada ste poslednji put očistili prašinu u vašem računaru? Isključite ga iz struje, otvorite kućište, uzmite usisivač i oprezno usisajte nakupljenu prljavštinu. Zapamtite da struja skuplja dosta prašine, zato je potrebno da tehniku redovno čistite, ako ne želite da propadne pre vremena.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Em

Avatar photo
Pišem. Čitam. Pričam. Mislim. Uvek učim. Stvaram. Volim. Dipl.Ing.Informatike, usmerenje programiranje i projektovanje

SLIČNO

limun so soda bikarbona

Kako koristiti ekološka sredstva za čišćenje kuće

Ekološka svest je sve popularnija i svi se trudimo da čuvamo ovu našu zelenu planetu. …

Jedan komentar

  1. Ovo za otpusavanje cevi sa sodom i sircetom je prava atrakcija kod mene ka d pocne rekcija istih,ali deluje!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *