Kako nastaje biser

Opšte je poznato koliko žene zadivljuje nakit od bisera. Ali malo koja žena se zapitala kako nastaje taj skupoceni biser. Svima je poznato da biser nastaje u školjki, ali kako?
biser

Kako nastaje biser

  1. Školjka je sa unutrašnje strane obložena sedefom koji čini kalcijum-karbonat. Kada tokom strujenja vode u školjku uleti kamenčić, skoljka sama počinje da ga oblaže sedefom.
  2. Da bi mu ublažila oštrinu ivica jer ivice zrna mogu da oštete unutrašnje mekano telo školjke, školjka čuvajući se stvara biser.
  3. Što je biser duže u škiljci on postaje veći.
  4. Biserne školjke u najvećem broju slučajeva se nalaze na dubini od 15m do 50m. Postoje i na većim dubinama ali teže na manjim dubinama.
  5. Prirodni biser je savršeno oblikovan.
  6. Kako je poznato da čovek za sve što je prirodno nađe način da napravi veštačko, tako su i u ovom slučaju Japanci pronašli način za veštačko uzgajanje bisernih školjki-ostriga. Ovaj način podrazumeva ubacivanje kamenčića u ostrigu, ali ovako nastao biser nema savršeno okrugao oblik.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Ristic

SLIČNO

africki nakit

Kako napraviti afrički nakit

Kreativna ste duša i često pravite razne stvari? Ako je tako, ja ću vam ovde …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Interesantno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *