Kako se zaštititi od praćenja na Internetu

Ako surfujete Internetom koliko i prosečan korisnik velike su šanse da postoji mnogo osoba koje prate vaše navike prilikom pretraživanja pomoću spajvera, web skripti ili čak kamere. Sa ovakvom vrstom informacija osoba sa bilo kojeg dela planete može saznati ko ste, gde živite kao i neke mnogo intimnije informacije.

Postoje dva osnovna načina na koji vas neko može pratiti preko Interneta: Instaliranjem malvera direktno na vaš računar i osluškivanjem informacija koje razmenjujete sa bilo kojim udaljenim serverom. Najlakši način na koji neka osoba može pratiti i snimati sve o vama je da instalira spajver/virus ili da automatski provali na vaš računar. Redovnim održavanjem operativnog sistema omogućavate vašem OS provajderu, bilo o kom operativnom sistemu da je reč, da ažurirate kritične delove vašeg operativnog sistema koji mogu sprečiti automatski sigurnosni prodor pretvaranjem spajvera u gomilu beskorisnog koda.
Internet pracenje

Kako se zaštititi od praćenja na Internetu

  1. Redovno ažurirajte vaše programe. Nove verzije programa se izrađuju ne bi li se poboljšalo korisničko iskustvo. Pored toga, ažuriranje je i način na koji se ispravljaju postojeće greške u isporučenom softveru. Postoje tri osnovne vrste grešaka: neke će prouzrokovati vizuelne gličeve, druge će sprečavati korišćenje svih mogućnosti koje su navedene u specifikaciji programa i u treću grupu spadaju greške koje omogućavaju hakerima da upadnu na vaš računar. Bez grešaka u programu nema ni udaljenih napada.
  2. Pobrinite se da je vaš antivirus program stalno aktivan i redovno ažuriran. Ako je baza podataka virusa vašeg antivirus programa zastarela on neće biti u mogućnosti da na vreme prepozna neke sigurnosne pretnje. Ako vaš antivirus program nije aktivan u pozadini i ako sigurnost sistema nije proveravana s vremena na vreme najbolje je da reinstalirate vaš antivirus program jer je sigurnost najverovatnije kompromitovana.
  3. Koristite samo jedan antivirus program. Antivirus program se mora ponašati jako sumnjičavo kako bi radio svoj posao kako treba. U najboljem slučaju antivirus programi će davati lažne uzbune dok će u najgorem slučaju blokirati jedan drugoga i na taj način sprečavati korektnu detekciju sigurnosnih pretnji.
  4. Nikada ne preuzimajte sadržaj sa neoficijelnih, sumnjivih sajtova. Na primer, ako želite da preuzmete instalaciju za VLC media player preuzmite je sa oficijelnog sajta. Nikada ne koristite linkove sa neoficijelnih sajtova čak i kada se vaš antivirus program ne oglasi.
  5. Koristite fajerval(firewall). Pod Linuksom postoji integrisan netfilter fajerval. Ako koristite Windows morate pronaći neki pouzdan fajerval(ugrađeni nije baš najbolji). Možete shvatiti fajerval kao kontrolora na velikoj železničkoj stanici sa mnoštvom vozova (mrežni podaci), perona (portova) i šina (mrežnih veza). Voz ne može istovariti sam svoj tovar, već je potrebno da to neko uradi za njega. Dakle, nema prenosa podataka čak ni kada su pristigli do računara ako to fajerval ne dozvoli. Imajte u vidu da možete filtrirati dolazeći saobraćaj ali ne i odlazeći. Fajerval može voditi zapise o tome šta se dešava, ko pristupa odlazećim podacima i na taj način prepoznati spajver programe.
  6. Ne koristite admin profile(account). Ako koristite neku od Windows platformi i admin profil bilo koji program može zatražiti admin režim rada za sebe, pa čak i malver koji ste slučajno instalirali. Ako program nema administratorska prava on ne može koristiti veoma bitne delove sistema koji služe za slanje podataka. Takođe, malver se mnogo lakše uklanja u standardnom režimu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasmin Pavlovic

Avatar photo

SLIČNO

zaboravljena sifra

Kako otključati računar ako ste zaboravili login lozinku

Većinu lozinki možete relativno lako resetovati, posebno onlajn lozinke. Ali ako ste zaboravili Windows login …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *