Kako izaći na kraj sa spamerima

Imate elektronsku poštu kojom biste bili zadovoljni da nema toliko neželjene pošte (tzv. spama) svakodnevno. Nije vam jasno ni ko su ti ljudi ni odakle im vaša adresa. Ah, pa ništa čudno, verujte da ni oni nemaju pojma ko ste vi! Spam u vašem elektronskom sandučetu nije razlog za paniku, ali je razlog za oprez. Teško je njega se potpuno osloboditi, ali ima načina da ga svedete na meru koja neće biti tako iritantna.

Kako izaći na kraj sa spamerima

  1. Svaki e-mail servis ima posebne foldere za vašu regularnu poštu tzv. „Inbox“ i „Spam“ ili Bulk Mail“ za nepoznatu, masovnu i neželjenu poštu koja može da stigne na vašu adresu.
  2. Svaki e-mail servis treba da ima automatski ugrađen filter koji služi da prepozna poštu nalik na spam i onda vam takvu poštu ili blokira da ne stigne uopšte, ili šalje u drugi folder. Ipak, propusti će se dešavati iz više razloga. Podešavanja tog filtera utvrđena su jednom i niste ih menjali, a hakeri i spameri iz celog sveta menjaju svoje taktike iz dana u dan. Često njihova pošta liči, kopira poštu nekih poznatih servisa i kompanija ili je navodno poslata sa adrese osobe koja se nalazi na listi vaših pravih kontakata.
  3. Ono što sami možete da učinite kada primetite da je spam zalutao u vašu regularnu poštu, obeležite sve sumnjivo kvačicom i pronađete opciju „Report Spam“ tj. prebacite u Spam folder. Kasnije će filter činiti to umesto vas, pod uslovom da je spam od istog pošiljaoca.
  4. Takodje možete u Search koji je u okviru e-mail naloga ukucati sve reči za koje sumjate da se mogu naći u neželjenoj pošti, onda će vam se izlistati pošta koju ste već dobijali, a koja to sadrži. To obeležite kao spam i kompjuter će zapamtiti opcije za ubuduće.
  5. U podešavanjima za spam treba da postoji „Block Sender“, pa možete zauvek da sprečite bilo kakvu poštu od određenih osoba koje su vam sumnjive ili vas iritiraju.
  6. Kada ne možete sami da pristupite opcijama, zamolite ljude od poverenja da vam pomognu ili uđite u Help i pročitajte o onome što vas zanima. Takođe bi bilo dobro da pišete administratoru o svom problemu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *