Kako vezati pojas za džudo

Praktičari, instruktori i studenti borilačkih veština obavezni su da nose uniforme koje se razlikuju po tipu borilačke veštine koju praktikuju. Džudo je jedan oblik borilačke veštine koja ima veoma jedinstvenu uniformu. Džudo je modifikovana verzija drevne japanske borilačke veštine koju je osmislio Dr. Jigoro Kano 1882 godine kao osveženu verziju Jujutsu-a koja se koristila u feudalnom Japanu.
Pojas za dzudo

Kako vezati pojas za džudo

  1. Šta je u stvari džudo?
    Džudo je aktivnost koja se može prihvatiti na više različitih načina zavisno od pojedinca. Može se primenjivati kao oblik fitnes režima, rekreativne sportske aktivnosti, mentalne discipline ili kao oblik borilačke veštine koja se primenjuje kao tehnika samoodbrane.
  2. Kako izgleda uniforma džudoa?
    Džudo praktičar nosi na sebi belu uniformu koja se sastoji od takozvanih džudo drawstring pantalona i jakne koja je izrađena od teških pamučnih vlakana za koju su kaišem pričvršćena takozvana ešapna. Džudo uniforma se naziva judogi ili jednostavno gi. Razlog zbog kojeg se uniforme izrađuju isključivo od teških materijala je taj da zbog velikog fizičkog stresa na koji organizam nailazi tokom cimanja i povlačenja čvrst materijal osigurava bezbednost i sigurnost od povreda.
  3. Kako vezati pojas za džudo?
    Pojas se razlikuje po bojama u zavisnosti od nivoa napretka u džudou. Boje na osnovu redova od najniže do najviše su: bela, žuta, narandžasta, zelena, plava, braon, crna, crno bela i na kraju crvena.

    Vezati pojas za džudo nije teško ali postoje standardi koji se moraju poštovati ako zaista želite da budete ozbiljan džudo praktičar. Vezivanje počinje zatvaranjem jakne što se izvodi tako što ćete levu stranu jakne preklopiti na desnu. Ovaj potez je početni praktičarima džudoa u Japanu i zaista bi bilo poželjno ugledati se na njih jer oni to rade po tradicionalnom načinu. Zatim postavite pojas ispred vašeg pupka i obavežite krajeve iza leđa i opet ih vratite ispred pupka, zatim uzmite levi kraj pojasa i preklopite ga preko desnog obmotavajući ga ispod dela pojasa koji je već obmotan i formirati polu čvor. Originalni desni deo sada postaje levi kraj, zatim je potrebno uzeti taj kraj podignuti ga i prebaciti preko drugog kraja pojasa koji se nalazi na desnoj strani, time ćete formirali petlju ispred polu čvora i sada provucite levi kraj pojasa kroz petnju i povucite na desnu stranu. Prilagodite čvor pre nego sto ga pritegnete tako da bi dužina krajeva bila identična. Čvor treba takođe da bude čvrst da ne bi dolazilo do nepotrenih uvijanja pojasa. Tokom vežbanja ili samog takmičenja moze doći do odvezivanja pojasa ali to nije razlog za paniku jer je to normalna pojava koja se dešava čak i najiskusnijim džudo praktičarima. Ako vam se odvezivanje pojasa desi tokom borbe možete je slobodno nastaviti osim ako sudija ne obustavi meč kako biste mogli da opet povežete pojas što bi trebali da uradite u što kraćem vremenskom roku, s obzirom da ako sudija primeti da vreme koje vam je dato da popravite svoju opremu koristite da biste se odmorili bićete kažnjeni gubitkom bodova.

  4. Važnost pojasa u džudou?
    Sam pojas u džudou je jedan od bitnijih delova opreme jer je veoma koristan u održavanju funkcionalnosti cele uniforme a pogotovo zato što se na osnovu njegove boje odredjuje stepen znanja koji je postignut u toj disciplini.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Radivoj Pavlovic

Avatar photo
Volim da čitam, gledam filmove, slušam muziku i bavim se bodybuilding-om.... \BFMV/

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Koristan tekst, ja sam na fakultetu imao džudo, tako da većina stvari ovde prezentiranih je na mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *