Kako se održava patuljasti zeka

Pošto su zeke vrlo popularni kao kućni ljubimci,s ve više ljudi ih kupuje a nisu svesni koliko zapravo moraju imati vremena, strpljenja i pažnje za ova mala slatka stvorenja. Iako slatki ukoliko ih zanemarite mogu vam samo nevolje doneti, iznervirati vas i naterati vas da ih izbacite fundamentalno iz kuće, zato pročitajte kako postati najbolji prijatelji sa ovim šašavim životinjama.
Patuljasti zeka

Kako održavati patuljastog zeku

  1. Iako se nazivaju patuljastim, vi ćete ga u pet šopu kupiti malenog, jedva u ruku da vam stane, morate biti spremni na to da će za par meseci biti bar 3 puta veći. Dakle urbana legenda je da oni nikada ne rastu, što je razočaravajuća vest za one koji žive u stanovima. Moraju imati kavez koji je dovoljno prostran da mogu da se rašire i skackaju jer ne mogu biti mirni ni sekund. U kavezu uvek moraju da imaju svežu vodu mlaku i seno. Preko dana bilo bi poželjno da budu što više pušteni, nađite neki prostor u stanu gde ćete ga puštati da vrši nuždu malu i veliku i gde ćete to lako počistiti. Uveče da vam ne bi skakali po glavi ubacite ga u kavez ali ga obavezno vežite nekom gumicom, jer umeju da budu jako dosadni i drmanjem vratanca mogu da otvore i u toku noći pobegnu i zagube se negde u stanu ispod frižidera, kreveta, stola, gde god mogu da se zavuku.
  2. Obavezna hrana je seno. Seno im se daje od malih nogu a tek kad napune 6 meseci možete im polako davati sve po malo. Seno im čisti organizam i imaju bolju probavu. Voda sveža uvek. Granulice im možete davati jednu šačicu tipa dva puta dnevno. Vole jako da grickaju to ali ne preterivati sa tim. Od voća najviše vole grožđe, jabuku, šljivu , narandze (uključujući koru), breskve, ananas, borovnice, naravno dobro oprano, obrisano i bez koščica. Zeleno povrće, peršun, detelinu, bosiljak, listove brokule, cvetove i listove maslačaka, šargarepu vole a zelenu salatu i kupus im u malim količinama dajte jer mogu dobiti mekanu stolicu. Imaju jako slabe stomačiće tako da kad god im prvi put dajete neku voćku ili povrćku dajte im malo da vidite da li im se uopšte sviđa i kako reaguje njihov stomak na to. Ukoliko imaju mekanu stolicu dajte im malo banane, a ukoliko je tvrda baš onda im sipajte malo soka mlakog soka od ananasa jer ga prosto obožavaju.
  3. Ne vole da se gnjave i vuku za uši. Vole da su nonstop slobodni, da skaču, igraju se, sakrivaju i zavlače na razna moguća i nemoguća mesta. Kupite im drvene igračke u šopovima jer pored toga što se igraju sa njima oni glođu i turpijaju zube koji im kao i nokti nonstop rastu. Najviše vole da se igraju sa rolnicama toalet papira, starim tepihom, gajtanima, metlama, kutijama. Sklanjajte ih od struje tj gajtana i žica jer vrlo lako mogu da ih poglođu kao i od knjiga ukoliko volite da čitate.
  4. Kada ih kupujete najbolje bi bilo da ih uzimate u paru jedno muško i žensko (muško i muško nikako jer će se tući stalno). Tako im nikada neće biti dosadno i nikada neće biti tužni a i vama će biti lakše kad dođe vreme parenja jer nećete morati juriti ženku ili mužjaka po gradu. Mogu biti jako agresivni kada su sami, ujedati vas ili grebati noktićima. Ukoliko ne želite da ih parite možete ga kastrirati kod veterinara. Nos treba biti suv, a oči zdrave i bistre.
  5. Što se higijene tiče, ne smrde i kupanje se ne preporučuje. Sami se kao i mačke oblizuju, čiste krzno, oči i uši. Ako želite da vam mirišu možete kremom namazati ruke, čekati da se osuše dobro i pomaziti ih ali neće im se svideti jer će odmah pokušati da skinu taj miris sa sebe.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

3 komentari

  1. Avatar photo

    Prvo.. Patuljasti zecevi kao i svi ostali glodari NE SMEJU jesti kupus !!!! Jer nece doci do dijareje vec zatvora, i tada oni odbijaju svu hranu, a to moze dovesti i do smrtnog ishoda ( ako nista ne pojedu ili popiju u roku od 24h), i tu ide prinudno hranjenje ali to nije ova tema.. Tako da vasim zekama nemojte davati kupus, čokoladu, svež hleb, spanać, paradajz, krompir. A najpozeljnije namirnice su šargarepa, listovi brokule, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun. A u veoma malim kolicinama smeju jesti jabuke, kruške, banane, pomorandže, breskve, šljive. Uvođenje novih namirnica u ishranu treba da bude postepeno, naročito kod mlađih jedinki, kao što je Vaš kunić. Naravno osnova u ishrani je seno i sveza voda… :)

  2. Evo jos nekih saveta ..:)
    Kao prvo svog zeca morate zesljati makad jednom nedeljno,jer ce mu se dlaka u suprotnom ucebati.Ukoliko vidite da je Vas zec nemiran i da grebe namestaj i grize kablove,morate ih zastititi sa nekom meksom lajsnom,a na namestaj staviti neprobojnu mreyu,u donjim delovima.Kada vas zec poraste, nece vise zeleti da jede hranu koju je raniije jeo,tipa ovas,semenke i pirinac,vec vece i tvrdje granule. Bilo bi lepo da i svom zecu dajete poslastice koje su namenjene samo za njih,i mogu se kupiti u svim pet-sopovima :D

  3. Najpre, voda treba da se daje sveža i hladna, a ne mlaka kako je navedeno. Suva hrana (granule) daje se do 3 meseca, a od tada se polako uvodi povrće u ishranu. Detelinu davati u malim količinima i ne svakodnevno. Isti je slučaj i sa šargarepom, malo šargarepe (4-5 koluta) budući da sadrži šećer pa ne treba davati puno i ne svaki dan. Isto i sa voćem, zbog šećera otprilike jednom nedeljno i to po malu krišku neke voćke (od onih dozvoljenih, naravno). Zelenu salatu mogu normalno da jedu, a kupus NIKAKO. Sokom od ananasa nikako ne lečiti mekanu stolicu i zatvor!!! Za lečenje zatvora postoji terapija koja podrazumeva lekove, a koju i sami vlasnici, bez odlaska veterinaru, mogu da preduzmu. Agresivni su samo ukoliko nisu kastrirani, a ni tada ne moraju nužno biti agresivni. Ne treba ih kupati, ni na njihovo krzno stavljati kreme, ni šampone, ni mirise, ne samo zbog dermatoloških problema, već i zato što oni to ne vole i pokušaće odmah to da skinu sa sebe lizanjem, pa nema smisla uopšte stavljati tako nešto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *