Kako napraviti kiflice sa sirom

Slane kiflice sa sirom su idealne za rođendane i druge proslave. Čak iako niste vešti u kuhinji, pravljenje ovih đakonija ćete lako savladati jer vam nije potrebno mnogo materijala, a i sam proces je veoma lak. Ako ste nestrpljivi da isprobate ovaj recept, ne morate čekati neku posebnu priliku da se društvo okupi, već se odmah bacite na posao i napravite sebi i svojim ukućanima ukusnu večeru.
kiflice-sa-sirom

Kako napraviti kiflice sa sirom

  1. Za pravljenje slanih kiflica biće vam potrebno nekoliko sastojaka: 2 jajeta, oko 700g brašna, 200 ml vode, 200 ml mleka, 1 ravna kašika kristal šećera, 1 ravna kašika soli, 4 kašike ulja, pola kockice kvasca, 200 g putera, 250g kravljeg sira, 1 kašika pavlake i susam za posipanje. Kada ste sve ove sastojke pripremili, odvojite sir, pavlaku i jedno belance koje ćete koristiti za pripremu fila. Ova tri sastojka pomešajte i ostavite smesu dok ne dođe vreme za filovanje.
  2. Sledeći korak je pravljenje smese za testo. U ovalnu posudu sipajte mleko i vodu i dodajte šećer, so i kvasac. Dodajte i 100g brašna. Sve sastojke dobro promešajte pa posudu prekrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom da kvasac počne da deluje. Za to će mu biti potrebno nekih 15-ak minuta.
  3. Kada smesa malo nadođe, sipajte u nju ulje, dodajte 1 jaje i polako počnite da sipate preostalo brašno. Najbolje je da brašno dodajete kašiku po kašiku, neprestano mešajući kako se ne bi stvorile grudvice. Kada završite sa dodavanjem brašna, testo bi trebalo da bude meko, tako da se skoro lepi za ruke.
  4. Kada je testo gotovo, napravite od njega 8 jednakih loptica. Svaku dobro umesite i pospite brašnom. Ove loptice odložite na pobrašnjenu površinu i svaku razvucite oklagijom, ali tek toliko da im prečnik bude oko 20cm. Kada ste i to uradili, sedam od ovih osam razvučenih lopzica bogato premažite puterom. Na premazivanje bi trebalo da utrošite oko 150g putera.
  5. Sledeći korak je ređanje. Premazano testo ređajte jedno preko drugog, tako da ono nepremazano stavite na vrh. Uzmite oklagiju i ovako naslagane kore razvucite u jednu veliku. Debljina ove velike kore bi trebala da bude oko 3-4 cm. Koru isecite na 16 jednakih trouglova.
  6. Poslednji korak je filovanje. Unapred pripremljen fil kašikom nanosite na širi deo trougla i zavijajte u kiflice, od šireg ka užem delu. Ovako pripremljene kifle stavite u puterom namazan pleh i premažite ih preostalim žumancetom. Pospite ih susamom i preko svake stavite parče putera. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite kiflice. Gotove su kada lepo porumene, za šta je potrebno svega 15-20 minuta. Prijatno!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

Kako napraviti mini pice

Idealne su za dečije rođendane, predjela ili pak ukoliko su vam dosadile klasične pice evo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *