Kako skuvati špagete

Špagete su pored pice, jedno od najprijemčljivijih italijanskih jela na našim prostorima. Špagete su jelo koje se vrlo jednostavno sprema, pa obično bivaju na meniju svakog početnika u svetu pripreme obeda. Za sve početnike, špagete su odličan izbor za „vatreno krštenje“ u svetu kuhinje. Budući da je jako ukusno i relativno brzo za pripremu, špagete su odličan izbor i za porodični obrok.

Ukoliko se setite crtanog filma „Maza i Lunja“, prva asocijacija na njihov stil romantike su večera od špageta. Dakle, ukoliko želite da se okušate i u pripremi romantične večere, špagete su odličan izbor, takođe. Početnici, iskusni domaćini i domaćice, romantici, svi se mogu naći na ovom istom mestu, našem sajtu u potrazi za odgonetkom, tačnije receptom kako skuvati špagete, a mi smo tu da odgovor u nekoliko koraka i pružimo.

kako skuvati spagete

Kako skuvati špagete

Ispratite sledeće korake i naučite kako da skuvate špagete i obradujete sebe, svoju porodicu i drage osobe zavodljivim ukusom, koji nam poreklom dolazi sa italijanskih prostora.

  1. U dubok lonac ili šerpu sipajte vodu. Za pripremu 100 grama špageta, potrebno je oko jedan litar vode. U skladu sa količinom špageta koju želite pripremiti, srazmerno dodajte vodu.
  2. Uključite ringlu šporeta i stavite lonac ili šerpu s vodom da se kuva.
  3. Kada se voda ugreje, dodajte špagete. Gledajte da ih ubacite u šerpu tako što ćete snop špageta držati po sredini šerpe i onda, pokretima kao da uvijate snop, pustite špagete. Ovo radimo kako bi se špagete što ravnomernije rasporedile u šerpi i kako bismo izbegli nepotrebno lepljenje špageta.
  4. Pred kraj kuvanja, dodajte u vodu i oko 15 do 20 grama soli.
  5. Špagete kuvate sve dok ne prestanu biti tvrde. Viljuškom uzmite jednu špagetu i pokušajte je preseći. Ukoliko pri presecanju osećate da je tekstura mekana, kao da presecate rezanac skuvane supe, onda su špagete kuvane. Ukoliko su tvrde teksture, onda znajte da ih treba još kuvati. Pomno pratite promenu strukture špageta i njihovo postepeno omekšavanje, kako ih ne biste prekuvali. Povremeno viljuškom promešajte špagete, kako se ne bi slepile.
  6. Kada procenite da je tekstura špageta dosegla zadovoljavajuću mekoću, sklonite šerpu sa ringle. Isključite ringlu, a vodu iz šerpe pažljivo ocedite. Postoje posebne posude za ceđenje špageta. One će vam umnogome olakšati odvajanje vode od špageta. No, ukoliko ih nemate, ocedite, tako što ćete metalnom rešetkastom cedilicom ili viljuškom pridržavati špagete, a lonac ili šerpu blago nagnuti pod uglom od oko šezdeset stepeni nad sudoperom. Pustite da na česmi sudopere ide hladna voda, kako metalni deo sudopere ne bi burno odreagovao na vrelu vodu koju posipate.
  7. Stavite špagete na tanjir, a onda prelijte sosom za špagete. Sosevi za špagete mogu biti raznovrsni. Najpoznatiji je Bolonjeze sos za špagete. On se pravi tako što se u proprženi crni luk doda mleveno meso. Potrebno je da se meso fino proprži i udinsta u taj luk, a onda se dodaje sos od paradajza, začin za Bolonjeze špagete, so, biber, i neki savetuju, da se doda i malo šećera. Kada sos pospete na špagete, preko narendate i malo kačkavalja ili parmezana. Zanimljiv je i sos za špagete pod nazivom Aglio e Olio. On se pravi tako što se u maslinovom ulju blago proprži sitno sekcani beli luk, doda aleva ili tucana čili paprika, posoli se, pobiberi i stavi malo suvog peršuna.

Želimo Vam prijatan i ugodan obrok!

Neophodne stvari

šporet, šerpa ili lonac, viljuška, rešetkasta cedilica ili činija za ceđenje špageta, testenina za špagete, voda, so i sastojci za sos u zavinosti za koji se od soseva odlučite

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

Kako se pravi testo za picu

Večito pitanje kako napraviti testo za onako ukusne pice koje služe u restoranima. Postoje mnogi …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *