Kako naučiti psa da ide pored noge

Jedan od najčešćih problema sa kojima se ljubitelji i vlasnici pasa susreću jeste činjenica da ne mogu na kraj da izađu sa njihovom znatiželjom i temperamentom. Ukoliko je pas mlad, njegova znatiželja i nestašnost je potpuno opravdana, obzirom da pas tek upoznaje sebe i svet oko sebe. To je upravo savršen vremenski period za vaspitavanje i dresuru psa. Međutim, imajte na umu da su psi baš kao ljudi, da uče dok su živi. Tako da nikada nije kasno popraviti loše navike vaših pasa.

Kada je u pitanju dresura pasa da idu pored noge, komanda koju dreseri najčešće upotrebaljavaju za ovu potrebu su komande ‘k nozi!’, ‘pored!’, ili jednostavno, ‘noga!’. Suština je dresirati psa da u svakom trenutku, kada je na povodniku ili je pušten, na izdavanje ove komande, mehanički priđe pored vas.

Za početak, najbitnije je usmeriti pažnju psa na vas. To ponekad može da bude veoma teško kada su u pitanju živahni, a pritom i mladi psi, koji bi voleli sve da pogledaju i onjuše. Primenite sistem nagrade, tako da svaki put kada se vaš pas odazove i svoju pažnju usmeri na vas, bude nagrađen. Nagrada može da bude glasovno odobravanje sa vaše strane koje će biti propraćeno laganim maženjem psa, ili ga možete nagraditi nečim što on voli da jede (parče salame ili pseće granule primera radi).

Jednom kada imate pažnju psa, imate preduslov da počnete sa dresurom. Psi koji vole da ‘odlutaju’ od svog gazde i da se ne obaziru na njegove komande, trebaju u trenutku kada to rade da dobiju neki negativni i njima neugodni impuls kako bi shvatili da je to što rade pogrešno. Preporučujemo korišćenje dugog povodnika (do 2,5 metra), koji ćete koristiti pri dresuri pasa koji odbijaju da idu mirno pored noge.

Kada psa izvedete u šetnju, olabavite povodnik tako da on bude u stanju da se kreće u naznačenom prečniku oko vas. U trenutku kada previše odluta, izdajte željenu naredbu glasno i naredbodavnim tonom, i privucite psa k vašoj nozi. Za ove potrebe je preporučljivo držati psa na davilici, koja će se u trenutku kada on pojuri od vas stegnuti oko njegove guše i pričiniti mu nelagodnost. Ako su pak u pitanju mladi psi, nije preporučljivo stavljanje davilice sa zupcima, jer to može naškoditi štencima. Dakle, kada psa privučete do svoje noge, pomazite ga i nagradite ga.

Ovaj proces budite spremni da ponovite i hiljadu puta ako je toliko potrebno vašem psu da navikne na novu naredbu (što je pas stariji, teže će biti promeniti njegovu dotadašnju naviku, lakše je logično oblikovati i dresirati mladog psa). Zapamtite, kada je u pitanju dresura pasa, uspeh je samo i jedino u istrajnosti! Nemojte se obeshrabriti ako naredni put kada psa izvedete u šetnju, on ponovi istu priču. Budite istrajni i imaćete psa koga ćete moći mirno i sa ponosom da vodite u šetnju.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.

SLIČNO

Kako naučiti psa da aportira

Aportiranje predstavlja nešto komplikovaniji deo dresure pasa i zato ćemo vam u ovom članku dati …

2 komentari

  1. super ti je clanakkk,samo tako nastavi kada objave moj clanak obavezno pogledaj ‘kako nauciti psa da da sapu’ja sam tvoj citaaallaa:]….napisi molim te clanak
    ‘kako nauciti psa da donese stap’to me bas zanima nadam se da ces uspeti u veterinarskom poslu!!:]………NADJA……….

  2. Nadam se da ćemi koristiti ovaj članak,nedavno sam usvojila psa koji ima sada 5 ipo meseci.Mešanac je španjel bretona,retrivera i persijskog hrta.Veoma je pametan i brzo uči,već zna komande „sedi,lezi,daj šapu“,jedini problem je što mnogo vuče kad idemo u šetnju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *