Kako aloe vera pomaže našem zdravlju

Aloe vera se često naziva kraljicom lekovitih biljaka, a to nije bez razloga. Njena blagotvorna dejstva na ljudski organizam spominju se još u Starom zavetu. Za „čudotvorna“ dejstva ove biljke zna se oduvek, a koristili su je čak i Aleksandar Veliki, Napoleon i Kleopatra. Indijanci su je smatrali svetom biljkom, dok je u kineskoj medicini njeno trnje korišteno kao akupunkturna igla. Danas aloe vera ima široku upotrebu kao u medicini, tako i u kozmetici, a dokazano je da u sebi sadrži više od 200 korisnih sastojaka. Zbog svojih svojstava, ova biljka je širom sveta dobila i različite nazive: fontana mladosti, tihi iscelitelj, nebeski blagoslov… U tekstu koji sledi, otkrićemo kako možemo pomoći svom zdravlju uz pomoć ove čudesne biljke.
aloe-vera

Kako aloe vera pomaže našem zdravlju

Gel aloe vere koji se nalazi u unutrašnjosti lista sadrži ogroman broj hranljivih jedinjenja. Pored toga što u sebi ima 12 vitamina, između ostalog i B12 koji se retko može naći u biljnim vrstama, aloe vera je bogata mineralima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Tu spadaju, pre svega, kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvozdje, hrom, bakar, cink i selen. Njenim unosom, osiguravamo i 18 od ukupno 22 aminokiseline bez kojih naše telo ne može da funkcioniše. Pored vitamina, minerala i aminokiselina, ova biljka u sebi sadrži i druge, za život neophodne materije, kao što su enzimi, poliesteri, masne kiseline i drugo.

Pored toga što obezbeđuje supstance neophodne za funkcionisanje organizma, aloe vera ima i mnogostruka lekovita dejstva. Njena upotreba može biti spoljna i oralna. Spoljna upotreba podrazumeva nanošenje aloe vere u obliku melema ili namaza, a najčešće se koristi za lečenje toplotnih povreda nastalih usled vatre, smrzavanja, radijacije, struje ili sunčanja. Ova biljka daje izvrsne rezultate kada je u pitanju otklanjanje bola koju izazivaju rane ovog tipa. Međutim, aloe vera ne samo da otklanja bol, nego i sprečava infekcije, potpomaže zarastanje i zaustavlja krvarenje. Pored blagotvornog dejstva kod povreda izazvanih ekstremnom temperaturom, spoljnom upotrebom aloe vere uspešno se leče i akne, herpes, alergije, lišajevi, osip i druge kožne bolesti.

Svoja najučinkovitija dejstva ova biljka pokazuje kod oralne upotrebe. Kada se pije, aloe vera pozitivno utiče na rad jetre i bubrega, tiroidne žlezde i pankreasa. Pored toga što snabdeva telo potrebnim mineralima i vitaminima, ona otklanja iscrpljenost i detoksikuje organizam. Povoljno utiča i na krvotok, a pomaže i kod reumatskih oboljenja. Zbog svog antibakterijskog dejstva, ona sprečava sve vrste infekcija. Redovnom upotrebom aloe vere rešavaju se i problemi nesanice i depresije, a neophodno je napomenuti da se „kraljica“ lekovitih biljaka uspešno koristi i kod posledica hemoterapije.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Jedan komentar

  1. Prava prirodna Aloja vera je samo ona Aloja vera koja je posle prerade u boci zadržala prvobitna prirodna svojstva u neizmenjenom obliku i sastavu. Samo takva Aloja vera poseduje terapeutsko dejstvo i pozitivno utiče na ukupno zdravstveno stanje, a da pri tome nije dodavana ni voda ni hemija ni konzervansi.
    Važno: Proizvodi koji sadrže samo mali procenat prave Aloje vere, kao i proizvodi nastali korišćenjem neadekvatnih tehnologija, nemaju terapeutskih vrednosti jer delotvornost Aloja vera gela zavisi od kvaliteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *