Kakopedija > Zdravlje i lečenje > Lekovito bilje > Kako aloe vera pomaže našem zdravlju

Kako aloe vera pomaže našem zdravlju

Aloe vera se često naziva kraljicom lekovitih biljaka, a to nije bez razloga. Njena blagotvorna dejstva na ljudski organizam spominju se još u Starom zavetu. Za „čudotvorna“ dejstva ove biljke zna se oduvek, a koristili su je čak i Aleksandar Veliki, Napoleon i Kleopatra. Indijanci su je smatrali svetom biljkom, dok je u kineskoj medicini njeno trnje korišteno kao akupunkturna igla. Danas aloe vera ima široku upotrebu kao u medicini, tako i u kozmetici, a dokazano je da u sebi sadrži više od 200 korisnih sastojaka. Zbog svojih svojstava, ova biljka je širom sveta dobila i različite nazive: fontana mladosti, tihi iscelitelj, nebeski blagoslov… U tekstu koji sledi, otkrićemo kako možemo pomoći svom zdravlju uz pomoć ove čudesne biljke.
aloe-vera

Kako aloe vera pomaže našem zdravlju

Gel aloe vere koji se nalazi u unutrašnjosti lista sadrži ogroman broj hranljivih jedinjenja. Pored toga što u sebi ima 12 vitamina, između ostalog i B12 koji se retko može naći u biljnim vrstama, aloe vera je bogata mineralima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Tu spadaju, pre svega, kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, gvozdje, hrom, bakar, cink i selen. Njenim unosom, osiguravamo i 18 od ukupno 22 aminokiseline bez kojih naše telo ne može da funkcioniše. Pored vitamina, minerala i aminokiselina, ova biljka u sebi sadrži i druge, za život neophodne materije, kao što su enzimi, poliesteri, masne kiseline i drugo.

Pored toga što obezbeđuje supstance neophodne za funkcionisanje organizma, aloe vera ima i mnogostruka lekovita dejstva. Njena upotreba može biti spoljna i oralna. Spoljna upotreba podrazumeva nanošenje aloe vere u obliku melema ili namaza, a najčešće se koristi za lečenje toplotnih povreda nastalih usled vatre, smrzavanja, radijacije, struje ili sunčanja. Ova biljka daje izvrsne rezultate kada je u pitanju otklanjanje bola koju izazivaju rane ovog tipa. Međutim, aloe vera ne samo da otklanja bol, nego i sprečava infekcije, potpomaže zarastanje i zaustavlja krvarenje. Pored blagotvornog dejstva kod povreda izazvanih ekstremnom temperaturom, spoljnom upotrebom aloe vere uspešno se leče i akne, herpes, alergije, lišajevi, osip i druge kožne bolesti.

Svoja najučinkovitija dejstva ova biljka pokazuje kod oralne upotrebe. Kada se pije, aloe vera pozitivno utiče na rad jetre i bubrega, tiroidne žlezde i pankreasa. Pored toga što snabdeva telo potrebnim mineralima i vitaminima, ona otklanja iscrpljenost i detoksikuje organizam. Povoljno utiča i na krvotok, a pomaže i kod reumatskih oboljenja. Zbog svog antibakterijskog dejstva, ona sprečava sve vrste infekcija. Redovnom upotrebom aloe vere rešavaju se i problemi nesanice i depresije, a neophodno je napomenuti da se „kraljica“ lekovitih biljaka uspešno koristi i kod posledica hemoterapije.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 4, prosek: 3,75

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Jedan komentar

  1. Prava prirodna Aloja vera je samo ona Aloja vera koja je posle prerade u boci zadržala prvobitna prirodna svojstva u neizmenjenom obliku i sastavu. Samo takva Aloja vera poseduje terapeutsko dejstvo i pozitivno utiče na ukupno zdravstveno stanje, a da pri tome nije dodavana ni voda ni hemija ni konzervansi.
    Važno: Proizvodi koji sadrže samo mali procenat prave Aloje vere, kao i proizvodi nastali korišćenjem neadekvatnih tehnologija, nemaju terapeutskih vrednosti jer delotvornost Aloja vera gela zavisi od kvaliteta.

Ostavite odgovor