Kako se prave klikeri

Klikeri su kuglice različitih veličina i materijala. Mali je broj dece, pogotovo dečaka, koji se nikada nisu igrali sa klikerima. Smatra se da je ova igra nastala još u kamenom dobu kada su ljudi otkrili da okrugli kamičak može da se kotrlja.
klikeri

Kako se prave klikeri

Ostaci raznog stakla se tope u velikim pećima a zatim se tako dobijeno, istopljeno staklo, sipa u dve polovine kalupa od uglačanog metala. Pre spajanja polovina često se umeću i raznobojna perca od plastike pa su po tome i nazvani „troperci“, „četvoroperci“, „šestoperci“ itd. Nakon što staklo očvrsne, kalup se rastavlja i dobijaju se dve polulopte. Deca ih dele po veličini na male, normalne i džombe. Klikeri se mogu praviti i od drugih materijala: albastera, mermera, ilovače i oniksa.

U Rimu i Egiptu igra klikerima aktuelna je jos pre početka nove ere, dok u Evropu dolazi u srednjem veku. Pravila ove igre smišljaju sama deca, pa zbog toga ne postoji jedno ustaljeno pravilo klikeranja. U Kini se klikeri igraju nogama, dok deca iz naše zemlje primenjuju severnoamerički sistem. Igra se u polju koje je jasno određeno, na čijem se centru nalazi rupa u koju se klikeri ubacuju. Postoje 2 vrste klikera, pomoću jednih se gađaju drugi klikeri a drugi služe kao meta, odnosno oni koji treba da završe u rupi.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *