Kakopedija > Obrazovanje i društvo > Edukacija > Kako se prave klikeri

Kako se prave klikeri

Klikeri su kuglice različitih veličina i materijala. Mali je broj dece, pogotovo dečaka, koji se nikada nisu igrali sa klikerima. Smatra se da je ova igra nastala još u kamenom dobu kada su ljudi otkrili da okrugli kamičak može da se kotrlja.
klikeri

Kako se prave klikeri

Ostaci raznog stakla se tope u velikim pećima a zatim se tako dobijeno, istopljeno staklo, sipa u dve polovine kalupa od uglačanog metala. Pre spajanja polovina često se umeću i raznobojna perca od plastike pa su po tome i nazvani „troperci“, „četvoroperci“, „šestoperci“ itd. Nakon što staklo očvrsne, kalup se rastavlja i dobijaju se dve polulopte. Deca ih dele po veličini na male, normalne i džombe. Klikeri se mogu praviti i od drugih materijala: albastera, mermera, ilovače i oniksa.

U Rimu i Egiptu igra klikerima aktuelna je jos pre početka nove ere, dok u Evropu dolazi u srednjem veku. Pravila ove igre smišljaju sama deca, pa zbog toga ne postoji jedno ustaljeno pravilo klikeranja. U Kini se klikeri igraju nogama, dok deca iz naše zemlje primenjuju severnoamerički sistem. Igra se u polju koje je jasno određeno, na čijem se centru nalazi rupa u koju se klikeri ubacuju. Postoje 2 vrste klikera, pomoću jednih se gađaju drugi klikeri a drugi služe kao meta, odnosno oni koji treba da završe u rupi.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 8, prosek: 3,88

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Dragana Đajić
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Ostavite odgovor