Kako lečiti mamurluk

Slave, rođendani, svadbe, godišnjice, ah koliko povoda za dobru čašicu sa društvom! Proslave nekad traju i do duboko u noć pa se konzumiranje alkohola ne zaustavlja na jednoj čašici. Posle nekoliko pića zaboravljamo šta smo i koliko popili, prihvatimo se druge vrste pića i eto problema! Kada se narednog dana probudimo osećamo se kao da smo bolesni. Ova pojava zove se mamurluk. Mamurluk nastaje desetak sati nakon konzumiranja veće količine alkoholnih pića, verovatno zbog sekundarnih proizvoda fermentacije alkohola.
mamurluk

Kako lečiti mamurluk

  1. Kako prepoznati mamurluk? Osoba ima glavobolju, mučninu, stalno je žedna, oseća umor i vrtoglavicu. Preosetljiva je na jake i nagle zvuke, pa čak i na nagle pokrete zbog usporenih mentalnih sposobnosti. Ponekad su tu i napetost i gorušica.
  2. Leči se mahom kod kuće uz pomoć narodne medicine. Možete jedino uzeti brufen, aspirin ili paracetemol protiv glavobolje. Pokušajte da odležite nekoliko sati u miru. Hladne obloge na čelu doneće vam za to vreme olakšanje.
  3. Treba izbeći dehidraciju. Uzmite što više tečnosti, najbolje obične vode ili sa dodatkom sode bikarbone i što više prirodnih voćnih sokova. Ako ste kiselili kupus ili znate nekog ko ima rasol kiselog kupusa, rasol će vam najbrže pomoći da povratite snagu. Poenta je izbaciti alkohol iz organizma ubrzavanjem njegovog vrenja i zamenom tečnosti. Od čejeva najbolje je uzimati čaj od kamilice i vruć čaj od bele vrbe. Jedite laganu hranu dok ne prodje mamurnluk.
  4. Šta je bilo, bilo je, mamurluk će proći, ali jedini način prevencije za ubuduće je umerenost i oprez u izboru pića. Npr. džin i votka sadrže male količine supstanci koje izazivaju mamurluk. Šampanjac, konjak, viski i crno vino su zato mnogo opasniji. Od crnog vina zna da nastane jaka glavobolja zbog supstance koja se zove tiramin.
  5. Kako treba piti da se izbegne mamurluk? Polako! Ozbiljno, potrebno je da lagano gutate i pravite pauze između gutljaja i čašica. Tako dajete organizmu vreme da izbaci alkohol pre nego što dospe u krvotok i mozak.
  6. Količina alkohola mora biti srazmerna vašoj telesnoj težini. Sitnijim osobama biće potrebno manje alkohola da se napiju nego krupnijim. Trenirajte umerenost.
  7. Ne smete piti na prazan stomak. Najbolje je da uporedo jedete i pijete jer hrana usporava apsopciju alkohola. Dakle ili uz meze ili nikako.
  8. Da izbegnete mamurluk nemojte mešati vrste alkoholnih pića u toku iste večeri. Nemojte alkoholna pića mešati sa gaziranim sokovima. Mehurići plus alkohol jednako brzo komiranje i mamurluk.
  9. Želimo vam srećna veselja uz bistar um i jutro bez mamurluka!
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

2 komentari

  1. Imam ja spec lek – ISIDOR
    To je po mom dedi.
    On je bio super heroj pića, pa mi jednom, još dok sam bio mlad otkrio TAJNU:
    Ako si već tu gde jesi,
    kada ustaneš, sedni za sto,
    naspi čašicu dobre rakije, konjaka ili jačeg viskija,
    uhvati se jednom rukom za sto, a drugom stresi na eks.
    Kada osetiš da su žmarci izašli na nikte malih prstiju, možeš da skočiš.
    Oprobano – potvrđeno !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *