Kakopedija > Proslave i praznici > Žurke i izlasci > Kako ublažiti mamurluk

Kako ublažiti mamurluk

Svakom se dogodilo barem jednom da u dobrom društvu popije koje piće više nego što može da podnese. Rezultat je jutarnji mamurluk.

Mamurluk je period trežnjenja, odnosno period eliminacije alkohola iz organizma, koje se odvija postepeno, a traje najduže 24h posle prestanka pijenja. Od unete količine alkohola zavisi vreme trežnjenja, ali i jačina propratnih simptoma.Ovo su neki od načina za izbegavanje ili ublažavanje mamurluka.
Kako ublaziti mamurluk

Simptomi i znaci mamurluka

 1. Opšta slabost, malaksalost i umor – nastaje sveukupno loše opšte stanje zbog pospanosti i iscrpljenosti organizma. Mogu se javiti i vrtoglavice.
 2. Jeza i drhtavica – neprijatne senzacije koje prožimaju celo telo, u talasima.
 3. Glavobolja – javlja se intenzivna glavobolja, smeta vam galama, više nego inače.
 4. Mučnina i povraćanje – posle povraćanja i izbacivanja sadržaja iz želuca i dalje se može javljati potreba tj. nagon za povraćanje. Prisutna je nelagodnost, nekad i bol u trbuhu.
 5. Pojačana žeđ – nastaje zbog dehidracije celog organizma, izazvano alkoholom, koji pojačava izlučivanje tečnosti. Pojačana potreba za uzimanjem tečnosti je način na koji organizam nadoknadjuje izgubljenu vodu. Osim vode, gube se i kalijum, natrijum i drugi elektroliti, a pored toga alkohol smanjuje koncentraciju glukoze u krvi.
 6. Psihički simptomi – osećaj kajanja, depresivnog raspoloženja ili nesećanja delova ili svih događaja u stanju pijanstva.

Prevencija

Na proslavu na kojoj se planira konzumiranje alkohola dobro je otići pripremljen. Sit i dobro hidriran organizam će lakše podneti alkohol.

 1. Biti umeren – za dobro raspoloženje nije neophodno preterivanje. Aperitiv nije obavezan, kao ni konzumiranje alkohola, samo da se ne biste izdvajali. Ako vam ne prija, nemojte piti.
 2. Paziti na količinu – svako zna do koje granice može da pije, a da se ne napije previše.
 3. Vrsta alkoholnog pića –  Žestoka pića izazivaju jak mamurluk. Pića sa većim procentom alkohola (rakije,viski) zameniti vinom ili pivom.
 4. Piti čista pića – ne kombinovati sa slatkim napicima, sokovima, jer se na taj način ubrzava apsorpcija alkohola. To se odnosi na koktele i likere.
 5. Piti polako – Ne piti ’na eks’, već piti sporo praveći pauze između sledećeg pića.
 6. Piti vodu – obična voda sprečava dehidraciju, a samim tim sprečava mamurluk. Posle alkoholnog pića dobro je popiti malo vode ili nekog drugog negaziranog, bezalkoholnog napitka.
 7. Hrana – obavezno jesti pre i za vreme konzumiranja alkohola. Najbolje je jesti masnu hranu, koja će se duže zadržati u želucu i tako ga delimično poštedeti štetnog dejstva alkohola. Masna hrana odlaže apsorpciju alkohola u krv i tako smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Uzimanje alkohola na prazan stomak dovodi do bržeg i lakšeg pijanstva i naravno težeg mamurluka.
 8. Kafa – izbegavati je, jer kofein samo pojačava razdražljivost i dodatno dehidrira.
 9. Piti samo jednu vrstu alkoholnog pića – pića se ne smeju mešati, jer u tom slučaju dolazi do pijanstva sa manjom količinom i znatno brže, a mamurluk biva teži, nego kad se pije samo jedna vrsta.
 10. Smanjiti cigarete – jer nikotin udvostručuje toksičnost alkohola.

Ublažavanje mamurluka

 1. Ne postoji lek za mamurluk, već samo trikovi da se ublaže njegovi neprijatni simptomi. U fazi trežnjenja alkohol je i dalje u krvotoku.
 2. Koncentracija alkohola u krvi opada u okviru 24h, koliko maksimalno traje mamurluk i ovo vreme se ne može skratiti. Za to vreme se alkohol metaboliše u jetri i postepeno eliminiše iz organizma.
 3. Piti puno tečnosti – voda, čaj, sokovi – nadoknađuju izgubljenu tečnost i time utiču na bolje opšte stanje. Najbolje je piti ceo dan nezaslađen čaj, polako, u gutljajima.
 4. Treba jesti – uprkos mučnini i nagonu na povraćanje, male količine hrane će prijati. Posebno slana i kisela jela. Zbog osetljivost želuca ne uzimati previše tešku hranu.
 5. Supa – lagana, ne previše jaka i masna pileća supa će nadoknaditi tečnost i elektrolite, a dati ugodan osećaj u iziritiranom želucu.
 6. Složeni ugljeni hidrati su odlični, jer podižu šećer. Preporučuje se prepečen, tostiran hleb, krekeri, žitarice, baren krompir.
 7. So – Hrana se može dosoliti, ukoliko se oseća potreba za slanim, što je čest slučaj zbog gubitka vode, ali i elektrolita povraćanjem.
 8. U slučaju povraćanja gubi se tečnost, ali i kalijum, koji se lako nadoknadjuje sokom od paradajza ili bananama.
 9. Sokovi od voća – posebno limunada ili cežena pomorandža, ali i druge vrste voća. Sadrže vitamine,pre svega vitamin C.
 10. Aspirin – kao lek protiv glavobolje, ali nikako dok se konzumira alkohol, već jutro posle, kada je koncentracija alkohola u krvi smanjena.
 11. Lagana šetnja i boravak na svežem vaduhu, nikakve preterane fizičke aktivnosti nisu poželjne.
 12. Tople kupke – ne previše tople, jer će zagrevanje samo pojačati glavobolju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 28, prosek: 4,79

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Maja Kovačević
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

2 komentari

 1. Dušan Miletić

  Moj lek je Fanta limun ili cedevita, vraća iz mrtvih – provereno više puta! ;-)

 2. Dusica Vasilic

  Ja samo pijem vodu, prije,za vreme , i posle konzumiranje alkohola, tako da nikad nemam problema sa mamurlukom…:)

Ostavite odgovor