Kako ublažiti mamurluk

Svakom se dogodilo barem jednom da u dobrom društvu popije koje piće više nego što može da podnese. Rezultat je jutarnji mamurluk.

Mamurluk je period trežnjenja, odnosno period eliminacije alkohola iz organizma, koje se odvija postepeno, a traje najduže 24h posle prestanka pijenja. Od unete količine alkohola zavisi vreme trežnjenja, ali i jačina propratnih simptoma.Ovo su neki od načina za izbegavanje ili ublažavanje mamurluka.
Kako ublaziti mamurluk

Simptomi i znaci mamurluka

  1. Opšta slabost, malaksalost i umor – nastaje sveukupno loše opšte stanje zbog pospanosti i iscrpljenosti organizma. Mogu se javiti i vrtoglavice.
  2. Jeza i drhtavica – neprijatne senzacije koje prožimaju celo telo, u talasima.
  3. Glavobolja – javlja se intenzivna glavobolja, smeta vam galama, više nego inače.
  4. Mučnina i povraćanje – posle povraćanja i izbacivanja sadržaja iz želuca i dalje se može javljati potreba tj. nagon za povraćanje. Prisutna je nelagodnost, nekad i bol u trbuhu.
  5. Pojačana žeđ – nastaje zbog dehidracije celog organizma, izazvano alkoholom, koji pojačava izlučivanje tečnosti. Pojačana potreba za uzimanjem tečnosti je način na koji organizam nadoknadjuje izgubljenu vodu. Osim vode, gube se i kalijum, natrijum i drugi elektroliti, a pored toga alkohol smanjuje koncentraciju glukoze u krvi.
  6. Psihički simptomi – osećaj kajanja, depresivnog raspoloženja ili nesećanja delova ili svih događaja u stanju pijanstva.

Prevencija

Na proslavu na kojoj se planira konzumiranje alkohola dobro je otići pripremljen. Sit i dobro hidriran organizam će lakše podneti alkohol.

  1. Biti umeren – za dobro raspoloženje nije neophodno preterivanje. Aperitiv nije obavezan, kao ni konzumiranje alkohola, samo da se ne biste izdvajali. Ako vam ne prija, nemojte piti.
  2. Paziti na količinu – svako zna do koje granice može da pije, a da se ne napije previše.
  3. Vrsta alkoholnog pića –  Žestoka pića izazivaju jak mamurluk. Pića sa većim procentom alkohola (rakije,viski) zameniti vinom ili pivom.
  4. Piti čista pića – ne kombinovati sa slatkim napicima, sokovima, jer se na taj način ubrzava apsorpcija alkohola. To se odnosi na koktele i likere.
  5. Piti polako – Ne piti ’na eks’, već piti sporo praveći pauze između sledećeg pića.
  6. Piti vodu – obična voda sprečava dehidraciju, a samim tim sprečava mamurluk. Posle alkoholnog pića dobro je popiti malo vode ili nekog drugog negaziranog, bezalkoholnog napitka.
  7. Hrana – obavezno jesti pre i za vreme konzumiranja alkohola. Najbolje je jesti masnu hranu, koja će se duže zadržati u želucu i tako ga delimično poštedeti štetnog dejstva alkohola. Masna hrana odlaže apsorpciju alkohola u krv i tako smanjuje njegovu koncentraciju u krvi. Uzimanje alkohola na prazan stomak dovodi do bržeg i lakšeg pijanstva i naravno težeg mamurluka.
  8. Kafa – izbegavati je, jer kofein samo pojačava razdražljivost i dodatno dehidrira.
  9. Piti samo jednu vrstu alkoholnog pića – pića se ne smeju mešati, jer u tom slučaju dolazi do pijanstva sa manjom količinom i znatno brže, a mamurluk biva teži, nego kad se pije samo jedna vrsta.
  10. Smanjiti cigarete – jer nikotin udvostručuje toksičnost alkohola.

Ublažavanje mamurluka

  1. Ne postoji lek za mamurluk, već samo trikovi da se ublaže njegovi neprijatni simptomi. U fazi trežnjenja alkohol je i dalje u krvotoku.
  2. Koncentracija alkohola u krvi opada u okviru 24h, koliko maksimalno traje mamurluk i ovo vreme se ne može skratiti. Za to vreme se alkohol metaboliše u jetri i postepeno eliminiše iz organizma.
  3. Piti puno tečnosti – voda, čaj, sokovi – nadoknađuju izgubljenu tečnost i time utiču na bolje opšte stanje. Najbolje je piti ceo dan nezaslađen čaj, polako, u gutljajima.
  4. Treba jesti – uprkos mučnini i nagonu na povraćanje, male količine hrane će prijati. Posebno slana i kisela jela. Zbog osetljivost želuca ne uzimati previše tešku hranu.
  5. Supa – lagana, ne previše jaka i masna pileća supa će nadoknaditi tečnost i elektrolite, a dati ugodan osećaj u iziritiranom želucu.
  6. Složeni ugljeni hidrati su odlični, jer podižu šećer. Preporučuje se prepečen, tostiran hleb, krekeri, žitarice, baren krompir.
  7. So – Hrana se može dosoliti, ukoliko se oseća potreba za slanim, što je čest slučaj zbog gubitka vode, ali i elektrolita povraćanjem.
  8. U slučaju povraćanja gubi se tečnost, ali i kalijum, koji se lako nadoknadjuje sokom od paradajza ili bananama.
  9. Sokovi od voća – posebno limunada ili cežena pomorandža, ali i druge vrste voća. Sadrže vitamine,pre svega vitamin C.
  10. Aspirin – kao lek protiv glavobolje, ali nikako dok se konzumira alkohol, već jutro posle, kada je koncentracija alkohola u krvi smanjena.
  11. Lagana šetnja i boravak na svežem vaduhu, nikakve preterane fizičke aktivnosti nisu poželjne.
  12. Tople kupke – ne previše tople, jer će zagrevanje samo pojačati glavobolju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Kovačević

Avatar photo
U neke stvari sam sigurna,u ponešto se razumem,a ono što ne znam-pitaću! Zato sam ovde...

2 komentari

  1. Avatar photo

    Moj lek je Fanta limun ili cedevita, vraća iz mrtvih – provereno više puta! ;-)

  2. Ja samo pijem vodu, prije,za vreme , i posle konzumiranje alkohola, tako da nikad nemam problema sa mamurlukom…:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *