Kako se prerađuje čaj

Čaj je zimzeleni šib koje raste do 1,5m visine. Njegovi kožasti i sjajni listovi mogu dostići dužinu od 25cm. Vrednost čaja zasniva se na obradi lišća, jer ukoliko je lišće gušće i mlađe (što se postiže kresanjem) utoliko je čaj boljeg kvaliteta. Čaj je napitak koji se dobije kada se u ključalu vodu stave mladi listovi i pupoljci biljke čaja. Danas je čaj najrasprostranjeniji napitak na svetu i pije ga, bilo hladan ili vruć, polovina svetskog stanovništva.
Caj

Kako se prerađuje čaj

Uzgajanje čaja prvi put se spominje u Kini 350. godine n.e., ali se prema legendi za njega zna od oko 270. godine n.e. Čaj nije bio poznat na Zapadu sve dok veliki istraživači iz 16. veka nisu sa svojih putovanja po Kini i zemljama Dalekog istoka doneli čitav niz novih jela, začina i pića. Uskoro je počela da se razvija trgovina kineskim čajem imeđu Evrope i Dalekog istoka. 1826. godine Holanđani su podigli plantaže čaja na Javi, a deset godina kasnije isto su učinili i Englezi u Indiji. Posle toga čaj se sve više gajio u pojedinim delovima Šri Lanke, Bangladeša, Kine, Irana, Japana i u većem delu Afrike i Južne Amerike. Od svih potrošača, najveći potrošači su Englezi.

Poznate su 3 vrste fermentisanog čaja:

CRNI čaj, koji predstavlja 90% količine kojom se trguje u svetu, dobija se na taj način tako što se lišće čaja prvo osuši. Time se smanjuje njegova vlažnost. Listovi se zatim puštaju između velikih valjaka kako bi ispustili sok. Listovi se nakon toga ostavljaju u hladnoj i vlažnoj prostoriji kako bi došlo do fermentacije. Fermentacija se zaustavlja time što se listovi osuše u velikim posudama. Ovaj postupak se odražava i na konačnu aromu čaja. Crni čaj daje ćilibarski napitak punog ukusa bez gorčine.

OLONG ili kineski zeleni čaj, predstavlja drugu vrstu, odnosno napola fermentisan čaj koji se priprema od posebne vrste kineskog čaja. Lišće se greje pre nego što se proces fermentacije odmakne, zatim se savija i suši. Ovaj čaj proizvodi gorku svetlosmeđu ili zelenu tečnost.

ZELENI čaj ili nefermentisan čaj. Lišće se steriliše, čime se uništavaju enzimi koji izazivaju vrenje. Listovi se zatim savijaju i prže dok ne dobiju plavozelenu nijansu. Zeleni čaj daje blagi, donekle gorak i svetao zelenkastožuti napitak.

Čaj je, kao i kafa, stimulativni napitak jer sadrži kofein. Zeleni čaj, dugo je smatran zdravim na Dalekom istoku a poslednjih par godina je na Zapadu privukao pažnju zbog svog blagotvornog dejstva. Rastvori i esencije listova, kore i korenova mnogih drugih neposrednih biljaka obično se piju kao biljni i medicinski čajevi. Čaj se klasifikuje po veličini listova, starosti i kvalitetu.

Zanimljivo je to da se u Kini čaj pije sam, bez ikakvih dodataka poput šećera, meda, limuna i sl.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *