Kako matičnjak ublažava menstrualne tegobe

Savremeno doba donelo nam je nepregledan spektar lekova savremene medicine koji nam pomažu da se izborimo sa najtežim oboljenjima. Svest savremenog čoveka se povećava i značaj preventive u jačanju organizma pre nego što bolest nastupu. Oslanjanjem na savremenu medicinu nismo naučeni da za svakodnevne boljke prvo skuvamo sebi čaj, pa tek onda primenemo neki sintetički lek. Matičnjak je jedna od retkih biljaka koje su istovremeno lekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične i medonosne.
maticnjak

Kako matičnjak ublažava menstrualne tegobe

Matičnjak je biljka koja se preporučuje za svakodnevno korišćenje i tada postaje najveći prijatelj žene. Čaj od matičnjaka priprema se jednostavno, može da se pije topao ili skroz hladan u toku dana, ali najukusniji kada je mlak. Listovi matičnjaka služe u medicini kao aromatično i umirujuće sredstvo većinom u obliku čajeva. Ovu mirišljavu biljku su propisivali protiv živčanih poremećaja, a hvale je i kao pomoć pri mnogim ženskim problemima, uključujući neplodnost i menstrualne tegobe. Efikasan je kod nervoze, napetosti, nakon stresnih situacija, uveče pre spavanja za miran san. Veoma uspešno otklanja menstrualne tegobe uključujući bolove, ublažava jaka krvarenja i obilna krvarenja nakon porođaja. Maticnjak podstiče hormonalne aktivnosti, pa se zbog toga preporucuje kod problema sa štitnom žlezdom.

U kombinaciji sa drugim biljkama matičnjak se upotrebljava za lečenje astme, glavobolje, grčeva u stomaku i materici, oboljena želuca, disajnih organa, migrene, nadutosti, premorenosti, proliva, umora, slabosti.

Najzastupljeniji ženske tegobe su grčevi kod mesečnog ciklusa, mučnine u trudnoći i nervoze izazvane stresom. Sve nabrojane tegobe su svakodnevne životne smetnje koje uz malo pažnje i malo truda možemo ublažiti, pa slobodno možemo reći lepo i zalečiti. Žene su zbog svoje fizičke predispozicije da rađaju posebno osetljive na prehlade i tegobe vezane za reproduktivni sistem, a najčešći problem su obilne i bolne menstruacije.

U tinedžerskim danima već od prvih cilkusa devojčice imaju blage do veoma jakih bolova. Menstrualni bolovi se veoma uspešno u tim godinama mogu otkloniti pomoću čaja od matičnjaka ili kombinacijom matičnjaka sa još nekim lekovitim biljkama kao kamilica, majčina dušica… Matičnjak pokazuje i blago fitoestrogeno djelovanje, pa se preporučuje i ženama u menopauzi.

Za veoma mlade devojke pravi se blag čaj: 1 kašičica sušenog matičnjaka na 2 dl prokuvane vode, potrebno je da odstoji 20 minuta. Preporuka bi bila da se pije dan pred ciklus i prva dva dana ciklusa po tri puta dnevno.

Za kalsičnu pripremu čaja od matičnjaka potrebno je 1 ravnu supenu kašiku sušene biljke preliti sa 2 dl prokuvane vode i ostaviti da odstoji oko 20 minuta.

Za jače menstrualne bolove pored 1 ravne supene kašike sušenog matičnjaka dodati 1 kafenu kašičicu majčine dušice i preliti sa 3 dl prokuvane vode.

Preventivno, dobro je svaki dan pojesti nekoliko sirovih listova matičnjaka ili piti čaj od matičnjaka.

Farmakološko dejstvo:
Antispastik (protiv grčeva)
sedativ(umi rujuće sredstvo)
karminativ (protiv nadimanja, gasova)
bakteriostatik (zaustavlja razvoj bakterija)
holeretik (pomažestva ranje žuči)
antiseptik (protiv klica)
povećava lučenje želudačnih sokova
antiemetik (protiv povraćanja)
hipertenzor (podiže krvni pritisak)
cikatrizant (za isceljenje rana)

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Tatjana Konakov Radić

Avatar photo
Moj portfilio: http://www.dreamstime.com/whitetqueen_portfolio_pg1 http://www.dreamstime.com/whitetqueen_info

SLIČNO

kakao

Kako kakao utiče na naš organizam

Kakao je jedna od namirnica koje gotovo svakodnevno unosimo u organizam, a retko kad zastanemo …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Matičnjak, kao što piše u članku, ima mnogo korisnih dejstava, ali je ipak NAJBOLJI za smirenje živaca. Verujte i probajte! Za ublažavanje menstrualnih tegoba, neredovna i obilna krvarenja i čak olakšavanje otvaranja kod porođaja, Kinezi preporučuju čaj osušenog lišća maline. Naberete, istresete od prašine i stavite na orman, visoki da se osuši na vazduhu. Jedna šaka lišća na litar vode,piti ga ceo dan, čak je i ukusan. Lično sam se uverila da pomaže!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *