Kako izbeliti košulje

Napokon je stiglo proleće! Otvarate orman i vadite svoje omiljene farmerice i belu košulju! Ali, avaj, na košulji žuti tragovi od dugog „zimskog“ stajanja! I što je još gore, žute pruge na kragni i manžetama i na preklopljenim delovima, baš tamo gde se neizistavno primete. Ne očajavajte, sve se da popraviti, pa i to!
kosulje

Kako izbeliti košulje

  1. Košulju prvo dobro istresite od prašine i izvršite detaljan pregled, gde se sve žute fleke nalaze.
  2. U mašinu za veš stavite neki od skupljih deterdženata, da ih sad ne reklamiramo. Poželjna temperatura je 90 stepeni (kuvanje), ali ako je košulja od osetljivog materijala, onda 60 stepeni.
  3. Zajedno sa praškom sipajte i kesicu limontusa. Ima ga u svakom marketu i košta nekih 30-40 din. Omekšivač za veš, nemojte da sipate dok mašina ne završi pranje i dok ne proverite da li su se fleke skinule. Nekada, omekšivač prosto deluje kao fiksator za fleke.
  4. Ako se fleke nisu skinule, prelazimo na drugu fazu. Istrljajte ih nekim peraćim sapunom i košulju potopite u lavor ili kadicu sa vodom u koju ste sipali sredstvo za izbeljivanje, po uputstvu, jer ima različitih preparata. Kad odstoji potrebno vreme, dobro isperite u hladnoj vodi i opet u mašinu za pranje.
  5. Da bi održavali belinu košulja, nikada nemojte bacati ostatke sapuna za ruke ili kupanje, već u beli veš, direktno u doboš, ubacite po jedno parče, da se kuva zajedno sa vešom. Normalno morate da u dozer sipate i deterdžent.

Za beljenje tekstila, pročitajte članak kako izbeliti tekstil.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jelena Ivković

Avatar photo

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *