Kako saviti mlaz vode

Mlaz vode se može saviti pomoću naelektrisanog predmeta, zato što molekuli vode predstavljaju električne dipole.
mlaz-vode

Kako saviti mlaz vode

  1. Potreban materijal:
    • češalj, plastična kašika ili balon
    • vunena krpa
  2. Protrljati vunenom krpom predmet koji želimo da naelektrišemo ( češalj, balon, plastična kašika). Predmet se može naelektrisati i ako ga provučemo nekoliko puta kroz opranu, čistu, osušenu kosu.
  3. Prineti naelektrisani predmet mlazu vode. Posmatrajte šta se događa. Da li se mlaz vode savio? Trebalo bi da jeste.
  4. Naelektrisani predmet treba samo približiti mlazu vode, jer ukoliko bi predmet došao u kontakt sa vodom, mlaz će se ispraviti.

Kako i zašto dolazi do ovoga

Molekuli vode predstavljaju električne dipole. Ukoliko nema spoljašnjeg polja električni dipoli su neuređeni, odnosno nalaze se u stanju haotičnog termičkog kretanja. U nehomogenom električnom polju, koje se stvori kada se naleketrisani predmet prinese mlazu vode, električni dipoli se uređuju u pravcu polja. U ovakvom polju deluju različite sile a rezultajuća sila, koja deluje između električnih dipola vode i naelektrisanog predmeta, savija mlaz vode.

Ako mlaz vode i naelektrisani predmet stupe u neposredan kontakt, dolazi do prenosa naelektrisanja sa predmeta na mlaz vode i predmet se razelektriše. Molekuli vode se više ne nalaze u električnom polju i zato su ponovo neuređeni, a samim tim se mlaz vode ispravlja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *