Kako sprečiti upalu mišića

Kako sprečiti upalu mišićaPitate se kako sprečiti upalu mišića? Ovo je članak za vas. Upala mišića se javlja obično dan ili dva nakon prvog treninga i zapravo je normalna reakcija tvog tela. Čak i vrhunski sportisti dobijaju upale nakon intezivnijih treninga. Naravno, upala se može ublažiti pa čak i sprečiti sledećim korisnim savetima koje smo pripremili za vas:

1) Postepeno treniranje. Ako ste pravili dužu pauzu i prošlo je puno vremena od vašeg poslednjeg treninga nikako nije pametno forsirati na prvih nekoliko koji slede. Te prve treninge iskoristite da razmrdate celo telo i aktivirati što veći broj mišića ali postepeno i nemojte previše forsirate. Time ćete na nanjbolji način delovati na sprečavanje upale mišića.

2) Brzo hodanje nakon jakog treninga, propraćeno laganim istezanjem mnogo će vam pomoći. Tempo hodanja lagano usporavajte nekoliko minuta do kraja treninga.

3) Istegnite se posle treninga. Oprezno istežite mišićne grupe koje su trenirane uz pravilno disanje, jer će to pomoći da se oslobode mlečne kiseline koje su nagomilale u mišićima i izazivaju neprijatan bol.

4) Kesa sa ledom. U nekim slučajevima se pripreručuje ukoliko je bol oštar, stavljanje kese sa ledom na bolna mesta.

5) Opuštanje u wellness i spa tretmanima. Kupka sa toplom vodom i par kapi eteričnog ulja pomožu za maksimalno opuštanje mišića. Zakažite tretman u nekom od spa centara i opustite telo i duh.

6) Odmor do sledećeg treninga. Do sledećeg treninga odmorite bar jedan dan i dozvolite svom telu da se oporavi. Takođe dozvolite različitim mišićnim grupama da se oporave od zavisnosti koliko su one velike, trebate praviti pauzu za njih od 3 do 7 dana.

7) Unosite više vode. Mišići koji su dehidrirali dobijaju upalu znatno brže i lakše. Zbog toga je na treningu obavezna flašica vode. Unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam.

Napomena:

– Ukoliko upala traje nekoliko dana i posle svakog treninga je intenzivnija, obavezno posetite svog lekara jer to može biti uzrok ozbiljne povrede.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milan Katović

Avatar photo
Mislim da je najvažnije za svakog rekreativca ili sportistu da pravilno radi vežbe. Pokušaću da svojim savetima pomognem drugima u tome.

SLIČNO

voznja bicikla

Kako naučiti dete da vozi bicikl

Da li ste znali da je preteča bicikla na dva točka nastala još 1818. godine? …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *