Kako izračunati ekonomsku efikasnost investicija

Za izračunavanje ekonomske efikasnosti investicija koriste se dva pokazatelja. To su marginalni kapitalni koeficijent i marginalni koeficijent efikasnosti investicija.
efikasnost investicija

Kako izračunati ekonomsku efikasnost investicija

Marginalni kapitalni koeficijent predstavlja odnose investicija i porast proizvodnje. On pokazuje koliko je jedinica investicija potrebno da bi se ostvario prirast proizvodnje za jednu jedinicu. Marginalni kapitalni koeficijent može biti u neto i bruto izrazu.

Neto kapitalni koeficijent jednak je odnosu izmedju neto investicija i prirasta nacionalnog dohotka. Bruto kapitalni koeficijent izračunava se kao količnik bruto investicija i prirasta društvene proizvodnje.

Marginalni koeficijent efikasnosti investicija jeste, u stvari obrnuti izraz marginalnog kapitalnog koeficijenta. Dakle u neto iznosu, to je količnik izmedju prirasta nacionalnog dohotka i neto investicija, dok je u bruto iznosu količnik prirasta društvenog proizvoda i bruto investicija.

Ekonomska efikasnost investicija menja se tokom vremena. Na nju utiče veliki broj faktora. Ona zavisi pre svega od ekonomske strukture investicija. Ukoliko je veće ulaganje usmereno kapitalno intezivne sektore kao što su na primer teška industrija, saobraćaj, energetika, kao posledica toga biće veća vrednost marginalnog kapitalnog koeficijenta na nivou ukupne privrede.

Tehnička struktura investicija takodje utiče na njihovu efikasnost. Poseban značaj ima pravilan redosled investicija i istovremeno puštanje u proizvodnju objekata koji su medjusobno povezani.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

Kako otvoriti restoran

Restoran je dobra ideja da započnete poslovni poduhvat. Jednom kada izgradite i zadobijete poverenje, restoran …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *