Kako su nastali restorani

Iako kažemo da je domaća kuhinja najbolja, ipak često poželimo da izađemo u restoran, naravno ukoliko nam to finansijske mogućnosti dozvoljavaju. Naravno da to ne činimo zato što smatramo da je tamo hrana ukusnije, već jednostvano zato što je u ljudskoj prirodi da nekud izađe i da ima razvijeni socijalni život.
restorani

Kako su nastali restorani

Međutim postavlja se pitanje kada su zapravo nastali restorani? Mnogo pre njihove pojave postojale su krčme u koje su ljudi svraćali da nešto pojedu i popiju i naravno porazgovaraju.

U XII veku u Londonu su postojale kuhinje u kojima se pripremalo i prodavalo kuvano meso. Kupci su mogli tu da ga pojedu ali i da ga odnesu kući tako da možemo reći da su to bili prvi začeci restorana.

Engleske gostionce su bila prva mesta u kojima su služena gotova jela u određeno vreme svakog dana. Često su se pretvarale u gostionice za ručavanje, koje su se pojavile u XV veku.

Već polovinom XVI veka mnogo gradski stanovnici, pripadnici svih klasa stvorili su naviku da rucaju i večeraju po gostionicama , gde se moglo jesti za jeftine pare, dok se na primer za pivo ili vino dodtano plaćalo.

Mnoge gostionice su postajale sastajališta za mnoge istaknute ljude tog vremena. Kafane su se pojavile prvenstveno u Engleskoj, u njima se služila kafa, čaj i ostala alkoholna pića.

Zvanično prvi restoran je otvoren u Parizu 1765.godine i u njemu su se služila jela i piće. Njegov osnivač je bio Bulanže. S obzirom da je postigao veoma veliki uspeh, vrlo brzo su otvoreni i mnogi drugi restorani po ugledu na ovaj. Tako da je u celoj Francuskoj postojalo dosta mesta gde se moglo jesti i piti. Tada je i prvi put upotrebljena reč restoran.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

SLIČNO

master rad

Kako odbraniti master rad

Odbrana diplomskog master rada predstavlja svečani čin za kandidata i značajni datum u njegovom životu. …

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Zanimljiv clanak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *