Kako izabrati mačku

Kako izabrati mačkuZašto je važno izabrati odgovarajuću mačku za svoj dom? Ako želite da uzmete mačku za kućnog ljubimca, vrlo je važno da pre toga razmotrite kakvu mačku želite i kakvim uslovima raspolažete.
Mačke su jedna divna i pitoma stvorenje i ako lepo postupate sa njima i mogu vam biti sjajni prijatelji. Ako ste odlučili sebi priuštiti jednu novu macu, evo nekoliko saveta kako da izaberete onu koja vam najviše odgovara:

1) Pre svega morate da razmislite da li želite kućnu mačku ili želite mačku koja može slobodno da šeta napolju. Određene vrste mačaka (kao što su npr Ruska Plava, Britanska, Ragdoll, itd) su bolje za kuću, dok neke druge podrazumevaju dvorište ili svakodnevne izlaske napolje.

2) Dobro razmotrite svoj način života, nisu sve mačke iste. Neke podrazumevaju puno pažnje, neke više vole mir… Sve zavisi od mačke do mačke, ali odabirom vrste možemo znati više o onome što nas očekuje u budućnosti sa novim ljubimcem.

3) Ukoliko ima dece u kući u kojoj planirate novu mačku, odaberite vrstu koja se generalno dobro slaže sa decom. Isto važi i za druge kučne ljubimce.

4) Životni uslovi su jako bitan faktor. Neke vrste mačaka su energičnije i podrazumevaju više prostora u kući ili ogradjeni prostor vani gde mogu da slobodno trče.

5) Ukoliko puno vremena provodite na poslu a imate dobre uslove, bolje bi bilo da uzmete odmah dve mačke kako bi izbegli da vaš ljubimac bude usamljen ili asocijalan. Ali ne zaboravite da dve mace podrazumevaju duple troškove.

6) Nije sve u pedigreu, domaća mačka se pokazala kao odličan kompanjon.

7) Cena je takodje jedan od bitnih faktora. Domaće mačiće na našim prostorima možete naći u oglasima besplatno, dok za pedigriranu mačku treba iz novčanika izdvojiti možda i ceo mesečni budžet.

Napomene:

– Usvajanjem mačke možete učiniti dva dobra dela, udomiti macu i steći izvanrednog kompanjona.

– Dobro razmislite pre nego što uzmete mačku jer će sigurno biti pod velikim stresom ako je vratite jer niste dovoljno dobro razmotrili svoju odluku.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Žarko Vikić

Avatar photo
Moja želja je da postanem uspešan veterinar. Nadam se da ću u tome uspeti. Usput, pokušaću da na ovom sajtu pomognem svima kojima su potrebni saveti u vezi kućnih ljubimaca.

SLIČNO

Kako kupati mačku

Ako želite kupati svoju mačku ili mačka, pre svega morate znati da se neke vrste …

3 komentari

  1. Treba uzeti u obzir i dlake.Jeste li 100% sigurni da možete izaći na kraj sa dlakama perzijske mačke?Moja rodica ima jednu takvu,pa joj se na glavu popela :(

    • Avatar photo
      Dragana Džajević-Zlatičanin

      Korisni saveti. Posebno za nekog ko nikada nije imao macu. Ali, ja kao ljubitelj mačaka nisam birala macu, ona je odabrala mene. Jednostavno, kada ti se malo napušteno mače umiljava i pogleda te onim neodoljivim okicama, ne možeš ostati ravnodušna.

  2. Sve su mace dobre na svoj način,ja sam ih sve usvojila.Najstarija koja ima preko trinaest godina došla je sama u moje dvorište i ostala.Drugu sam uzela jer su njenu mamu koja se omacila kod mog komšije otrovali,jedino je ona omacila rusku plavu,druge dve je udario auto,pa sam ih uzela da ih izlečim,ali naravno ostale su.A najmlađeg mačka sam našla smrznutog na pijaci i uzela uz napomenu momku da mi je to poklon za rođendan:)Uz 6 mačaka,3 psa,2 papagaja,2 ribice,kornjače i zeca moja kuća je pravi zoološki vrt.:)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *