Kako mačkama svetle oči u mraku

Mačke su noćni predatori, ćiji je vid izuzetno funkcionalan pri noćnim uslovima. Razlog leži u činjenici da mačke poseduju mnogo više štapića (specijalizovane ćelije retine koje reaguju na crno-belu boju) u odnosu na ljude.

Bitno je naglasiti da mačije oči ne emituju nikakvu svetlost već je reflektuju zahvaljujući reflektornoj membrani koja se naziva – tapetum lucidum. Ona pomaže mačkama da bolje vide, povećavajući kvantitet svetlosti koja retina apsorbuje.
Macije oci

Kako mačkama svetle oči u mraku

  1. Svetlost dolazi do mačijeg oka, prolazi kroz strukture oka i pobuđuje specijalizovane ćelije retine (čepiće i štapiće).
  2. Čepići i štapići apsorbuju svetlost.
  3. Deo svetlosti koji nije apsorbovan prolazi retinu i pada na tapetum lucidum, koji sada reflektuje svetlost ne bi li retina mogla da apsorbuje deo koji nije uspela prvi put.
  4. Zahvaljujući tapetum lucidum-u, životinje koja ga poseduju mogu bolje videti noću.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Vasic

Avatar photo
Dzedaj

SLIČNO

Kako kupati mačku

Ako želite kupati svoju mačku ili mačka, pre svega morate znati da se neke vrste …

2 komentari

  1. super ti je clanak meni je koristio sa obzirom na to da imam 8 macaka ako mi ko vjeruje……………………………………kakooooooooooopeddddddiiiijjjjjjjjjjjjjjjjjja je vrrrhhh,jjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedva cekam da postane BUBALOOOOO11111
    OP,OP,OP OPA,GAN,GAM STAJLLLLLLLLLLL

  2. Avatar photo

    A uvek sam se pitao kako im svetle oči, hvala Bogu pa ima ljudi koji žele da podele svoje znanje sa nama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *