Kakopedija > Kućni ljubimci > Mačke > Kako mačkama svetle oči u mraku

Kako mačkama svetle oči u mraku

Mačke su noćni predatori, ćiji je vid izuzetno funkcionalan pri noćnim uslovima. Razlog leži u činjenici da mačke poseduju mnogo više štapića (specijalizovane ćelije retine koje reaguju na crno-belu boju) u odnosu na ljude.

Bitno je naglasiti da mačije oči ne emituju nikakvu svetlost već je reflektuju zahvaljujući reflektornoj membrani koja se naziva – tapetum lucidum. Ona pomaže mačkama da bolje vide, povećavajući kvantitet svetlosti koja retina apsorbuje.
Macije oci

Kako mačkama svetle oči u mraku

 1. Svetlost dolazi do mačijeg oka, prolazi kroz strukture oka i pobuđuje specijalizovane ćelije retine (čepiće i štapiće).
 2. Čepići i štapići apsorbuju svetlost.
 3. Deo svetlosti koji nije apsorbovan prolazi retinu i pada na tapetum lucidum, koji sada reflektuje svetlost ne bi li retina mogla da apsorbuje deo koji nije uspela prvi put.
 4. Zahvaljujući tapetum lucidum-u, životinje koja ga poseduju mogu bolje videti noću.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 21, prosek: 4,71

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

SLIČNO

Kako kupati mačku

Ako želite kupati svoju mačku ili mačka, pre svega morate znati da se neke vrste …

2 komentari

 1. nadja gadzic

  super ti je clanak meni je koristio sa obzirom na to da imam 8 macaka ako mi ko vjeruje……………………………………kakooooooooooopeddddddiiiijjjjjjjjjjjjjjjjjja je vrrrhhh,jjeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedva cekam da postane BUBALOOOOO11111
  OP,OP,OP OPA,GAN,GAM STAJLLLLLLLLLLL

 2. Stefan Ivković

  A uvek sam se pitao kako im svetle oči, hvala Bogu pa ima ljudi koji žele da podele svoje znanje sa nama!

Ostavite odgovor