Kako napraviti marker za knjige

Kao veliki ljubitelj knjiga, da li se često nađete u situaciji da nemate ništa adekvatno pri ruci čime biste mogli da obeležite stranicu do koje ste stigli u vašem omiljenom romanu? Ne brinite, možete napraviti sami svoj marker za knjige i ukrasiti ga i dizajnirati kako vi želite i to na nekoliko različitih načina, tako da vam se više nikada ne desi da izgubite trag u svom čitanju. Naučite kako da napravite papirne markere, magnetne, sa perlicama.
marker za knjige

Klasičan kartonski marker:

  1. Izaberite neki tanji karton ili deblji papir (npr. paus papir) koji će biti osnova vašeg markera, a zatim izaberite neku sliku (iz časopisa, novina) ili šareni papir koji ćete lepiti preko osnove. Slobodno napravite kolaž različitih papira ili slika koje želite da upotrebite.
  2. Izbor veličine markera za knjigu je na vama. Možete napraviti jednostavniji, manje upadljiv marker (širine 2 cm), a može biti i širi ako želite da nalepite neku posebnu sliku i da se ona lepo vidi. Dužina markera takođe može varirati, samo nemojte preterivati. Ne želite da vam marker bude preširok i predugačak, pa da štrči iz knjige.
  3. Kada ste isekli papir/karton, isecite i ukrasne papire ili slike kojima ćete ga dekorisati. Možete preko celog markera izlepiti neki štampani tekst iz novina kao pozadinu, pa preko njega neku zanimljivu sliku. Dajte markeru svoj pečat bez velikog truda, tako što ćete ga ukrasiti šljokicama, sjajem, stikerima. A ako ste malo kreativniji, možete i sami crtati po kartonu ili ispisivati neke citate, izreke, misli… Napravite kolaž od isečenih slika, eksperimentišite sa njima, preklapajte ih, a možete koristiti i svoje fotografije.
  4. Da vam se marker ne bi brzo izlomio, oštetio i iscepao, morate ga zaštititi. To ćete najlakše uraditi sa širokim, providnim selotejpom (zalepite po dužini jednu traku sa obe strane markera).
  5. Dodajte završni detalj – Probušite zumbalicom sredinu vrha markera. Uzmite neku dužu ukrasnu traku (npr. satensku), savijte je na pola pa sredinu provucite kroz rupicu na markeru. Zatim provucite oba kraja trake kroz taj obruč kako biste napravili čvor. Kroz traku kao dodatni ukras možete provući i neke perlice. Uzmite upaljač ili šibicu i plamenom malo oprljite krajeve trake da se ne bi rasipali.

Marker od perlica

  1. Izaberite traku koja je savitljiva (nikako ne žicu) i perlice, koje mogu biti bilo koje veličine, boje i stila. Bitno je samo da imaju rupicu dovoljno veliku da možete da provučete traku. Bilo bi poželjno da nađete neku posebnu perlicu, drugačijeg oblika ili neki privezak koji će biti ukras na kraju markera.
  2. Isecite makazama traku dužine koja vam odgovara (vodite računa da ne bude prekratka) i upaljačem ili šibicom oprljite krajeve trake da se ne rasipaju.
  3. Nanižite perlice na traku redosledom kojim želite do dužine koja je dovoljna za marker. Poslednji nanižite privezak, zatim provucite traku kroz perlice u kontrasmeru. Ako ne koristite privezak za kraj, kada krenete da provlačite traku u kontrasmeru preskočite poslednju perlu (kroz nju provlačite traku samo jednom).
  4. Vežite krajeve trake na gornjem delu markera da osigurate perlice, pa ostavite nekoliko centimetara trake prazno i vežite još jedan čvor. Ta traka je gornji deo vašeg markera koji bi trebalo da viri iz knjige.

Magnetni marker

  1. Za ovo će vam trebati karton bilo koje šare i bilo koje teksture. Možete ga ukrasiti kao u prvom primeru markera za knjige.
  2. Isecite karton u pravougaonu traku, pa traku presavijte tačno popolovini dužine (vodite računa da traka ne bude prekratka).
  3. Uzmite dva mala magneta (ili listove magnetnog papira) i zalepite ih na suprotne krajeve trake, tako da se kad presavijete traku na pola magneti spajaju. Vodite računa da magnete zalepite tako da ne štrče sa kartona.
  4. Kao što je napomenuto, ovakav marker možete ukrasiti na više načina i zaštititi ga isto kao i klasičan kartonski marker. Mogućnosti su brojne.
  5. Ovaj marker se koristi tako što uzmete jednu stranicu knjige (onu do koje ste stigli), otvorite marker i spojite magnete preko te stranice. Da vam marker ne bi skliznuo, poželjno je da ga spojite bliže sredini knjige (nikako na ivici stranice).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *