Kako dekorisati svesku

Svakome su sveske potrebne, zbog škole, posla, dnevnika ili nečeg drugog. Nemate pare da dajete za lepe sveske zbog kojih bi vas svi pitali “Wow, gde si je kupio?“. Sve što je potrebno da bi dekorisali svoju svesku je nekoliko materijala, vreme i mašta. Ako želite da znate kako bi mogli da dekorišete svesku, pratite ove korake.
dekoracija sveske

I metoda: Slike i nalepnice (stikeri)

 1. Napišite svoje ime na parče papira. Izaberite papir koji je u obliku pravougaonika i zalepite ga na karton, da bi povećali izdržljivost. Pazite da sve to odgovara veličini vaše sveske. Pored imena možete da napišete i koji ste razred, iz kojeg predmeta je sveska i sl. Kada ste sve to popunili, možete da zalepite na prednjoj korici super lepkom.
 2. Zalepite zanimljive slike po koricama sveske. Možete iseći iz časopisa i zalepiti slike životinja, slike iz stripova, omiljenih ličnosti ili čak i vaše slike. Možete pokrivati što veći deo sveske, samo nemojte prekriti karticu sa svojim imenom. Izaberite slike koje vas opisuju.
 3. Dodajte nalepnice na prednjoj strani sveske. Prazne delove vaše korice možete popuniti sa nalepnicama. Možete da ih lepite i po slikama, samo nemojte po kartici. Možete i sami da napravite vaše nalepnice.
 4. Lepite tkaninu oko kartice. Nađite neku lepu tkaninu i zalepite je oko kartice. Ovo će dati vašoj svesci elegantniji izgled. Neki jači lepak će biti dobar za ovo. Možete čak i ukrasiti tkaninu šljokicama.
 5. Crtajte po bilo kakvim praznim mestima na svesci. Ako niste pokrili u potpunosti svoju svesku, možete koristiti istu boju markera kojim ste pisali ime na kartici da bi crtali srca, usne, zvezde, cveće ili šta vi želite po tim praznim mestima.

II metoda: Sljokičaste pruge

 1. Uzmite četkicu i stavite lepak na njoj. Rasporedite lepak po svesci.
 2. Pokrijte lepak šljokicama praveći horizontalnu prugicu. Trebalo bi da imate 5 prugica različitih boja na svesci. Pazite na debljinu, to zavisi od veličine sveske. Najbolje bi bilo da sačekate da se prvi sloj osuši, a onda napravite drugi. Višak šljokica istresite.
 3. Kada se prvi sloj osušio, napravite ispod drugu prugicu od šljokica, ali neka to bude u drugoj boji. Pazite da vam se boje slažu.
 4. Ponovite ove korake dok ne pokrijete celu svesku.
 5. Kada ste ovo sve uradili, dodajte četkicom još jedan sloj šljokica svim prugicama. To će učiniti da vaše sveske izgledaju još sjajnije.
 6. Dodajte belu boju da se pruge ističu više. Da bi ste naglasili kontraste pruge, koristite tanku četkicu da bi ste dodali sloj bele boje oko pruge. Ako ste koristili svetlije boje poput boja neba ili bejbi roze, razmislite o tome da koristite sivu ili crnu boju.
 7. Pređite bezbojnim lakom preko prugica, da se ne bi skidale.

III metoda: Pokrivanje majicom

 1. Nađite neku staru majicu koju ne nosite više, a niste je bacili, sa zabavnim dizajnom ili neku koja ima zanimljiv logo. Pokrićete korice sveske sa ovom majicom, tako da izaberite nešto što je zabavno, zanimljivo, upadljivo…
 2. Postavite otvorenu svesku na majici. Stavite je na dizajn ili logo kojim želite da dekorišete vašu svesku.
 3. Označit kredom ili nečim drugim veličinu sveske. Najbolje bi bilo da označite udaljeno 5cm od sveske, jer tako ćete znati gde da smanjite majicu. Nemojte previše blizu označenog da isečete, jer može taj deo kojim želite da dekorišete da bude previše mali.
 4. Isecite izabrani deo majice makazice. Ovaj deo će pokriti i prednju i zadnju stranu sveske.
 5. Postavite majicu na otvorenoj svesci i vidite da li treba nešto da se seče. To će vas pripremiti za lepljenje.
 6. Nanesite lepak na prednoj strani sveske štapićem za sladoled da bi sve lepo pokrili. Proverite da niste ostavili neko mesto bez lepka. Možete koristiti i sunđer da bi rasporedili lepak.
 7. Zalepite deo koji želite da bude na prednjoj strani. Drugi deo će ostati netaknut.
 8. Ponovite proces na zadnjoj strani. Lepo pritiskajte.
 9. Kad ste sve to uradili, sačekajte da se osuši. Najbolje bi bilo da stavite svesku između nekih teških knjiga, da bi se majica lepo zalepila.
 10. Možete dekorisati raznim nalepnicama, tkaninama… Ukoliko se majica nije lepo zalepila, te delove možete pokriti upravo takvim materijalima.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Od stvari će vam trebati: , , , , , ,

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Pavlović

Avatar photo

SLIČNO

odvijac

Kako odabrati najneophodniji alat i opremu za kuću

Zakucati ekser, rašrafiti slavinu, zameniti osigurač, promeniti plinsku cev, itd., jednostavne su popravke, koje čestro …

2 komentari

 1. Avatar photo

  Sviđa mi se ideja! Sveska dekorisana na slici mi je prelepa. :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *