Kako spremiti testenine

Spremanje testenineU ovom članku ćemo vam objasniti spremanje testenine i njihovo barenje. U zavisnosti od toga da li su paste ili testenine suve ili sveže, obične ili nečim napunjene, zavisi i vreme potrebno da ih obarite. Sveže testenine ili paste, kakve možeš da kupiš u mnogim samoposlugama, tržnim centrima ili na pijaci, kuvaju se 1,5 do 2 minuta, malo duže one koje su napunjene mesom, sirom ili nekim povrćem, a najduže, 8-12 minuta, suve testenine. Uostalom, o tome ne treba mnogo da razmišljate, jer ti na svakom pakovanju testenina precizno piše koliko vremena je treba kuvati. Ali, evo saveta o količini vode potrebnoj za kuvanje i postupku. Uobičajeno je da se 100g testenine kuva u 1 litru vode. Prema tome, lako možete da izračunate koliko vam je vode potrebno za određenu količinu paste.

1) U duboku posudu sipajte vodu, posolite je, dodajte 1-2 kašike ulja i stavite da provri. Čim provri u vodu dodajte testenine i kuvajte naznačeno vreme.

2) Obarenu testeninu, koja nikako ne bi trebalo da se raskuva već da ostane čvršća ili “al dente”, kako Italijani kažu, procedite, isperite pod mlazom hladne vode, ponovo dobro ocedite i stavi u činiju.

3) Prelijte pastu s malo maslinovog ulja i promešajte da se ne bi međusobno slepila. I to je sve.

Napomene:

– Uz bilo koju testeninu najbolje je da poslužite neki sos ili umak, jer testenine nisu ono pravo, ako se ne jedu s odgovarajućim umakom. Osnovni umaci za testeninu su od najednostavnijeg preliva pripremljenog s malo maslinovogo ulja, iseckanih svežih listića bosiljka i izgnječenog čena belog luka, ili od paradajza, pa do bešamel, bolonjez ili nekih drugih umaka od povrća, sira ili mesa.

– U nekim našim krajevima obarena testenina, naročito široki rezanci, jedu se i kao poslastica. Posipaju se mlevenim orasima, šećerom, makom ili zaslađuju džemom ili pekmezom.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

Kako napraviti mini pice

Idealne su za dečije rođendane, predjela ili pak ukoliko su vam dosadile klasične pice evo …