Zaštita privatnosti na internetu

Zaštita privatnosti na internetuInternet je dobar izvor informacija, ali se tu dolazi i do teme – Zaštita privatnosti na internetu. Gotovo da ne postoji životna oblast o kojoj se informacije ne mogu naći na ovoj globalnoj računarskoj mreži. Ali, pored svih koristi koje ovaj vid komunikacije donosi, vrebaju i brojne opasnosti. Najčešće se radi o kompjuterskim krađama ličnih podataka, prevarama i slično. Mnoge od ovih pojava su krivičnim zakonima predviđena kao krivična dela i mogu da ti nanesu veliku štetu, kako po imovinu tako i po privatan život.

Kako zaštiti privatnost na internetu?

1) Dobro razmislite pre nego što ostavite previše ličnih podataka na nekom od popularnih sajtova za umrežavanje (poput Facebook-a, MySpace-a, Twittera…) U suprotnom, lako možete da postanete žrtva krađe identiteta.

2) Ne otvarajte e-mailove koje ste dobili od nepoznatih korisnika jer često mogu da sadrže viruse opasne po vašu privatnost.

3) Ako pristupate Internetu sa javnih mesta i tuđih računara obavezno, nakon korišćenja obrišite „Istoriju posećenih sajtova“ (Browsing history).

4) Izaberite dobru lozinku, koja će uvek u sebi sadržati samo vama znanu kombinaciju brojeva i nikad ne koristite opciju za automatsko učitavanje lozinki. Za svaki nalog poželjno je imati drugačiju lozinku.

5) Redovno nadograđujte svoj Internet pretraživač jer ćete tako otkloniti eventualne bezbedonosne propuste u operativnom sistemu i samom pretraživaču.

6) Obavezno instalirajte neki od antivirusnih programa i redovno ih nadograđujte novim definicijama virusa što će vam pomoći da ne postanete žrtva napada hakera i drugih „lovaca“ na vašu privatnost.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovana Knežević

Avatar photo
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.