Kakopedija > Internet > Sigurnost > Zaštita privatnosti na internetu

Zaštita privatnosti na internetu

Zaštita privatnosti na internetuInternet je dobar izvor informacija, ali se tu dolazi i do teme – Zaštita privatnosti na internetu. Gotovo da ne postoji životna oblast o kojoj se informacije ne mogu naći na ovoj globalnoj računarskoj mreži. Ali, pored svih koristi koje ovaj vid komunikacije donosi, vrebaju i brojne opasnosti. Najčešće se radi o kompjuterskim krađama ličnih podataka, prevarama i slično. Mnoge od ovih pojava su krivičnim zakonima predviđena kao krivična dela i mogu da ti nanesu veliku štetu, kako po imovinu tako i po privatan život.

Kako zaštiti privatnost na internetu?

1) Dobro razmislite pre nego što ostavite previše ličnih podataka na nekom od popularnih sajtova za umrežavanje (poput Facebook-a, MySpace-a, Twittera…) U suprotnom, lako možete da postanete žrtva krađe identiteta.

2) Ne otvarajte e-mailove koje ste dobili od nepoznatih korisnika jer često mogu da sadrže viruse opasne po vašu privatnost.

3) Ako pristupate Internetu sa javnih mesta i tuđih računara obavezno, nakon korišćenja obrišite „Istoriju posećenih sajtova“ (Browsing history).

4) Izaberite dobru lozinku, koja će uvek u sebi sadržati samo vama znanu kombinaciju brojeva i nikad ne koristite opciju za automatsko učitavanje lozinki. Za svaki nalog poželjno je imati drugačiju lozinku.

5) Redovno nadograđujte svoj Internet pretraživač jer ćete tako otkloniti eventualne bezbedonosne propuste u operativnom sistemu i samom pretraživaču.

6) Obavezno instalirajte neki od antivirusnih programa i redovno ih nadograđujte novim definicijama virusa što će vam pomoći da ne postanete žrtva napada hakera i drugih „lovaca“ na vašu privatnost.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 14, prosek: 3,57

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Jovana Knežević
Poslovni marketing je moja uža specijalnost. Obožavam da pratim trendove, a u poslednje vreme sam se obrela i u internet marketing-u.