Kako zaštiti računar od virusa

Kako zaštiti računar od virusaUvek se možete malo više potruditi i zaštiti računar od virusa. Zašto da to i ne uradite? Ukoliko mislite da je vaš računar zaražen virusom, preduzmite potrebne korake kako bi bili sigurni da kao takav na zarazi i druge računare u mreži.

1) Budite pažljivi kod prijema i slanja određenih fajlova.

2) Nemojte ponovo da koristite diskove koji su korišćeni na drugim računarima, ne skidajte filmove sa nesigurnih sajtova, i ne otvarajte priključke u elektronskoj pošti osim ukoliko ne očekujete poštu sa sadržajem u priključku. Čuvajte se poruka i priključaka, čak iako se kao pošiljaoci javljaju ljudi koji su vam prijatelji, sa nejasnim naslovom i sadržajem, kao što je na primer ‘Check this!’ ili ‘See these pics!’.

3) Za potrebe povećanja bezbednosti vašeg računara, instalirajte dobar antivirus program.

4) Ukoliko se vaš računar zarazi, posetite web prezentaciju proizvođača antivirus softvera koji koristite i skinite najnovije dodatke postejećem antivirus paketu. Zatim pokrenite softver. On možda neće biti u mogućnosti da u potpunosti otkloni virus, ali će moći da ga identifikuje.

5) Pretražite materijal na mreži u potrazi za više informacija o virusu koji je vaš računar zapatio, kucajući ime virusa i sufiks ‘virus’ u polje za pretraživanje. Na primer, ‘Melissa virus’, ‘BubbleBoy virus’, i tako dalje.

6) Skinite i instalirajte bilo kakve softverske dodatke koji će vam pomoći da eliminišete virus. Ili pratite bilo koje instrukcije na koje naiđete na sajtu kako bi manuelno uklonili virus sa vašeg računara.

7) Nakon toga, pokrenite ponovo skeniranje od virusa kako bi se uverili da ste uradili dobar posao.

8) Budite obazrivi prilikom prijema dodataka sa uobičajemi ekstenzijama (.doc, .exe, .com, .xls ili .ppt). Nikada ne otvarajte dodatke sa ekstenzijama .vbs ili .js, obzirom da običan korisnik nikada ne bi trebao da ima potrebu otvaranja ovakvih datoteka.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Maja Prulić

Avatar photo
Studiram informatiku i za mene sve kažu da sam PC freak. Pokušaću da napišem neke male, ali korisne savete na ovom sajtu.